Kategorie oborů
Náš tip

Víte, co jíte?

Na stole před vámi leží vonící vepřová pečínka s bramborem, vám už se z pohledu na ni sbíhají sliny a nemůžete se dočkat, až se do ní pustíte. Ale zamysleli a zajímali jste se někdy o to, odkud vlastně jednotlivé ingredience na vašem talíři pocházejí?

Obilí se skladuje, suší a dál zpracovává

Se zemědělskou úrodou je třeba zacházet racionálně, po sklizni je třeba zajistit její skladování, sušení, případně další úpravu, abychom ji bylo možné beze zbytku využít. Sklizené zrniny a olejniny se upravují na základě jejich rozboru a zjištění, ....

Jakou kvalitu má vaše sklizeň?

Zabýváte se zemědělskou rostlinnou výrobou a chcete vědět, jakou má vámi sklizené zrní kvalitu? Pošlete vzorky do Zemědělského výzkumného ústavu Kroměříž.

Když čerstvé suroviny, tak přímo od zdroje

Kdo z nás nikdy nepoužil mouku. Tento obilný výrobek plní kredence snad každé domácnosti a je základní surovinou všech kuchařů a hospodyněk už od nepaměti. Existují čtyři základní typy obilnin, jejichž pojmenování ...

Zemědělské družstvo Horal

Rostlinná výroba a živočišná výroba, čerstvé mléko, chov skotu, brambory.

Hospodaří na jedničku

Zemědělská výroba má v České republice hluboké tradice, zejména v některých oblastech. Moderní podniky většinou navázaly na činnost jednotných zemědělských družstev a svoje aktivity přizpůsobily potřebám ...

Zemědělství je u nás stále důležité

Náš národ je odpradávna spjat se zemědělstvím a půdou. Máme tu pro to ideální podmínky, odkazy na bohatou úrodu najdeme v mnoha pověstech, známou větu praotce Čecha že se jedná o “zemi mlékem a strdím oplývající” ...

Plíce Země

Žijeme v zemi, kde nám přijde naprosto samozřejmé jít do lesa. Ani si neuvědomujeme, že ten zážitek plný vůně dřeva, pryskyřice a měkkého našlapování po mechu je něčím výjimečným, po čem lidé z jiných zemí možná touží.

I na podzim je na polích plno práce

Podzim je neoddělitelně spjat se sklizní úrody, přípravou pole na zimu, oráním, hnojením a setím ozimních plodin. Právě na podzim mají zemědělci nejvíce práce, kromě samotných polí a půdy je třeba se postarat o zvířata a připravit vše ...

Nebojte se grilování hovězího

Léto je bezesporu spojené s grilováním. Posedět na zahradě s partou přátel u rozpáleného grilu, z kterého se line lahodná vůně a večer zakončit výborným jídlem je ta pravá letní idylka.

O úrodné půdy na jihu Moravy je dobře postaráno

Zemědělství vždy bylo a je významnou součástí hospodářství každého státu. Krajina se v mnohém změnila, avšak zlatavé lány úrodných polí přetrvaly. Je třeba, aby o půdu někdo pečoval, obhospodařoval ji a sklízel.