Spokojený podzim života

Spokojený podzim života

Domov Podhradí je moderní bytový komplex pro seniory. Nachází se v Týnci nad Labem v okrese Kolín. Součástí bezbariérově přístupných samostatných bytů je obytný prostor, sociální zařízení, kuchyňská linka s vestavěnými spotřebiči a také vlastní terasa. Nejedná se o klasický domov pro seniory ani domov s pečovatelskou službou. Péče je zde zaměřená na chod domácnosti a běžné denní činnosti a není poskytovaná 24 hodin denně. V čase mimo pracovní dobu (pracovní dny od 8:00 do 15:30) pomoc a služby zajišťuje rodina nebo agentura domácí péče dle domluvy. Zprostředkování kontaktu s organizacemi poskytující zdravotní péči, sociální a pečovatelské služby je zahrnuto v balíčku služeb, který je součástí pobytu v domově.

V tomto balíčku se dále nacházejí zmíněné služby starající se o chod domácnosti – pravidelný úklid bytu, drobné opravy, mytí nádobí, praní a žehlení prádla či převlékání lůžkovin. Pokud to obyvatelům zdravotní stav neumožňuje, zaměstnanci domova zajistí dvakrát týdně nákup, vyzvednou potřebné léky či zprostředkují služby jako je kadeřník, pedikúra či masáž. Centrum města se všemi potřebnými službami je z domova pohodlně dostupné chůzí nebo autobusem. V rámci pobytu je také možné zajistit si dovoz obědů od regionálních firem dle výběru.

Domov se také stará o aktivní vyžití svých obyvatel, jak jen to jejich zdravotní stav umožňuje. Pořádá společenské a kulturní akce (různé besedy a přednášky), výlety a rozmanité aktivity – např. společné cvičení, pečení vánočního cukroví či velikonočních beránků, vaření marmelád nebo čajů z ovocných stromů z přilehlého parku či pěstování vlastních plodin na místní zahrádce. Cílem je spokojený život obyvatel a aby se zde cítili jako doma. Svůj byt si mohou vybavit vlastním nábytkem a jsou zde vítáni i domácí mazlíčci. Domov je zasazen na tichém a klidném kraji města, blízko řeky Labe a je obklopen zelení přímo vybízející k procházkám.