Proč je důležité nezanedbávat očkování v dospělosti: chřipka, papilomaviry a encefalitida

Proč je důležité nezanedbávat očkování v dospělosti: chřipka, papilomaviry a encefalitida

Očkování je klíčovou součástí zdravotní prevence. U dětí se na očkování pečlivě dbá a lékaři hlídají, aby dětští pacienti dostali všechny povinné vakcíny. V dospělém věku už žádné očkování není povinné, kromě přeočkování proti tetanu po desíti až patnácti letech od původní dávky. To proto, že účinnost vakcíny proti tetanu klesá s časem a přeočkování zajistí, že jsou osoby chráněny před touto nemocí. Přesto se dospělým očkování na některé nemoci doporučuje. Řadí se mezi ně především očkování proti chřipce, encefalitidě a papilomavirům.

Očkování proti chřipce se doporučuje každoročně pro dospělé starší 65 let nebo pro osoby s chronickými chorobami, jako jsou například kardiovaskulární choroby, diabetes nebo astma. Těmto osobám toto očkování hradí pojišťovny. Očkování se doporučuje především v období od podzimu do jara, kdy je nejvyšší riziko nákazy chřipkou. Další doporučené očkování, především pro ženy do 26 let je očkování proti papilomavirovým nákazám. Papilomaviry jsou viry, které způsobují rakovinu děložního čípku a dalších genitálních orgánů. Očkování se skládá z dvou nebo tří dávek podávaných po 6 až 12 měsících. Význam má toto očkování pro obě pohlaví, protože papilomaviry způsobují i další genitální onemocnění. Dalším doporučeným očkováním pro dospělé jedince je očkování proti klíšťové encefalitidě. To se doporučuje především lidem, kteří se často pohybují v přírodě. Encefalitida je zánět mozkových blan, který může vést k vážným následkům. Existují různé druhy očkování proti encefalitidě, které se liší podle toho, jaké kmeny viru se očkují. Je důležité se poradit s lékařem, jaké očkování je pro vás vhodné.

Očkování v dospělosti je pouze na vašem zvážení. Vždy je však dobé se poradit se svým praktickým lékařem o tom, jaká aplikace očkovacích látek by pro vás byla vhodná a kdy. Na komplexní preventivní péči, která zahrnuje pávě i očkování, se zaměřuje praktický lékař v Ponikelské ordinaci. Lékařky tu nabízejí dospělým lidem komplexní zdravotní lékařskou péči, včetně zajištění případné návaznosti na specializovaná lékařská pracoviště, administrativní výkony, aplikaci očkovacích látek a odběry krve.