Stavět nebo rekonstruovat? Jaké otázky si položit než se rozhodnete

Stavět nebo rekonstruovat? Jaké otázky si položit než se rozhodnete

Možná jste právě koupili nebo zdědili starý dům a přemýšlíte, zda se pustit do rekonstrukce nebo ho zbourat a postavit dům úplně nový. Než toto rozhodnutí učiníte, je hned několik věcí, které je dobé vzít v potaz. Hlavní roli samozřejmě hraje stav domu, tedy zda je vůbec staticky na tom dobře a nespadl by vám na hlavu. Pokud je vzhledem ke stav domu rekonstrukce možná, přichází na řadu další otázky. I když dům není v úplně dezolátním stavu, je dobé si zjistit, zda by rekonstrukce nebyla nákladnější než stavba nová. I to se někdy může stát. Proto dobře zvažte i své finanční možnosti a zjistěte si, co vás v vaší situaci vyjde líp, případně na co finance můžete získat.

Dále se zamyslete nad svými osobními preferencemi na bydlení. Staré domy mají mnohdy své osobní kouzlo a jedinečný ráz, který mže stát za to zachovat a vybudovat ta unikátní bydlení. V úvahu je třeba vzít i to, zda budova není historicky významná nebo památkově chráněna, v takovém případě by její zbourání nebylo možné. Za zvážení ale stojí i dispozice domu, jaké si přejete, starší domy často nesplňují nároky na moderní bydlení, a i když je mnohdy v rámci rekonstrukce možné některé příčky vybourat, zcela dispozice přece jen nezměníte. V dnešní době se o slovo hlásí také otázka ekologie a energetické náročnosti budovy. I když starý dům vhodně zateplíte a vyměníte okna, jen těžko bude splňovat nároky na moderní nízkoenergetické bydlení, které může být vaším cílem.

Ať už se rozhodnete po stavbu domu nebo pro jeho rekonstrukci, důležité je oslovit spolehlivou stavební firmu. Obrátit se můžete na firmu Jaroslav Růt. Najdete ji na adrese Mladý Smolivec 98, Nepomuk ve Středočeském kraji a nabízí kompletní výstavbu rodinných domu na klíč, hrubé stavby, základové desky i rekonstrukce bytů či rodinných domů. Také nabízí rekonstrukci bytů, interiérové přestavby i další stavební práce.