Na co vše myslet při zemních pracích

Na co vše myslet při zemních pracích

Žádná stavba se neobejde bez dopravy materiálu. Na místo stavby je třeba dostat veškerý stavební materiál a při kopání základů domu je zase potřeba přebytečnou zeminu a kamení odvážet a zajistit jeho správnou likvidaci. Někdy se vám přebytečná zemina může hodit pro terénní úpravy na zahradě, proto je dobré plánovat dopředu a rozmyslet si, jak si představujete okolí domu. Hodnotná je především ornice – tedy vrchní úrodná vrstva půdy. Proto ještě před příjezdem techniky na svůj pozemek a započetím zemních prací zvažte, kam by bylo možné tuto hlínu ukládat, abyste ji mohli později využít a aby zároveň na stavbě nepřekážela. Také je dobré si dopředu naplánovat, kudy bude jezdit těžká technika po pozemku, aby zbytečně nedocházelo k utužování zeminy tam, kde to není nutné.

Jakmile se pustíte do zemních a výkopových prací, hraje bezpečnost na stavbě zásadní roli. Jiné jsou zemní práce, když se kopou základy domu, jiná je situace při hloubení bazénu nebo podsklepení. U hloubení základů domu je riziko sesuvu půdy minimální, ale u hloubení sklepa nebo bazénu musí být stěny výkopu zajištěné proti sesutí. Dále důležitou roli hraje hloubka výkopů, musí být v takzvané nezámrzné hloubce, a to se liší na základě typu podloží. To je jen další z mnoha důvodů, proč se na zemní práce vyplatí najmout si specializovanou filmu. Základy domu musí být opravdu dobře udělané a stabilní, abyste se vyhnuli pozdějším problémům. Těžká technika vám také ušetří spoustu práce a námahy.

Na zemní práce, stavební činnost a nákladní dopravu stavebního materiálu se zaměřuje firma pana Jindřicha Šťastného. Díky jeho dlouholetým zkušenostem se můžete spolehnout na kvalitu prací, že bude dodržena bezpečnost na stavbě a že vše bude provedeno správně.