Obec Horní Bělá a její lákadla

Obec Horní Bělá a její lákadla

Obec Horní Bělá je obcí s 608 stálými obyvateli ležící v Plzeňském kraji. Spadá přitom do správních obvodů Kralovic a Plasů, stejně tak je i součástí mikroregionů Dolní Střela a MAS Světovina. Samotné území této obce je pak rozděleno hned na tři části – Horní Bělou, Hubenov a Tlucnou. Kromě toho se v této obci nachází ještě jedna další sídelní jednotka nesoucí název Vrtbo. Zkrátka tato obec je svým charakterem dosti pestrá i přes její malé rozměry.

Aby toho nebylo málo, tak součástí Horní Bělé je hned několikero osad a rekreačních oblastí, kde se můžete ubytovat i užít si chvilky odpočinku. Jmenovitě se jedná o osady Brod, Kostelíky a rekreační oblast Černý rybník (Porajt). Pro milovníky klidu a samoty tu pak je samota Cihelna.  Průměrné teplota se zde po celý rok pohybují kolem 8 °C a srážek je zde minimum – tudíž jde o ideální obec pro trávení volného času. 

 

Jak lze v Horní Bělé trávit čas? A kam na úřad?

V obci působí Sokol Horní Bělá, který zde pořádá pravidelná cvičení pro ženy a děti – ty se skvěle vyblbnou i v rámci dětské skupiny “Kuřátka”. Dále si zde mohou nejenom místní obyvatelé užít různá cvičení a závody sokolské všestrannosti. Pro muže tu je zas připraven stolní tenis, a pro milovníky turistiky se pořádají pravidelné pochody. Pro ně je dokonce k dispozici i moderní naučná a turistická stezka Hornobělskem. 

Myšleno je v této obci spadající do Plzeňského kraje pochopitelně i na seniory, jimž je k dispozici kupříkladu zjednodušená verze webových stránek, kde naleznou vše potřebné pro jejich život – od jízdních řádů až po ordinační hodiny nejbližších doktorů. K řešení formálních a zákonných náležitostí tu zas je Obecní úřad Horní Bělá sídlící na adrese Horní Bělá 124, v němž je k dispozici i CzechPoint či E-podatelna.