Málokdo ví, že za IDOS vděčíme firmě CHAPS

Málokdo ví, že za IDOS vděčíme firmě CHAPS

Snad každý, kdo využívá veřejnou dopravu zná IDOS – elektronické jízdní řády vlakové, autobusové, letecké a městské hromadné dopravy. Tato aplikace na vyhledávání spojení nám ulehčuje životy každý den. IDOS je uživatelsky příjemný a snadný na ovládání a díky tomu si každý jednoduše zvládne vyhledat, jakými spoji se dostane na místo určení, v kolik spoj jede a kde bude nejlepší přestoupit. Díky IDOSu nemusíme stát dlouho na zastávce v dešti a zimě, ale můžeme si z domu vyběhnout přesně před příjezdem autobusu, aniž bychom museli umět jízdní řády nazpaměť. IDOS nás dokáže dostat i do té nejzapadlejší vesničky díky dokonalé znalosti dopravní obslužnosti. Málokdo ale ví, kdo za touto uživatelsky velmi užitečnou aplikací stojí. Je to česká firma CHAPS spol.

Tato společnost se zabývá vývojem IT aplikací a systémů, jejich údržbou a provozem. Zaměřujeme se na komplexní softwarová řešení zejména pro oblast osobní dopravy, a to jak na železnici, tak na silnici. Již více než dvacet let jsou její díla součástí života milionu cestujících. CHAPS působí na trhu již od roku 1993, kdy pro společnost České dráhy navrhli a vyvinuli první Elektronické jízdní řády, které jsou nyní známy jako IDOS. Co také není tolik známé, že IDOS není zdaleka jediným počinem této firmy. Od dob svého vzniku se firma zabývá tvorbou specializovaného dopravního software na míru a pro své klienty již vytvořili celou řadu produktů zaměřených převážně na dopravu.

CHAPS kromě jízdních nabízí další softwarová řešení pro osobní dopravu jako je optimalizace vedení linek, rezervace jízdenek, informační systémy pro cestující, pokladní systémy nebo sestava plánu údržby komunikací. Pro dopravní společnosti nabízí CHAPS vývoj a údržbu informačního systému pro konstruování a tisky jízdních řádů a optimalizaci oběhu dopravních prostředků a personálu.