Jak poznat, že rýma není jen rýma a je čas jít k lékaři

Jak poznat, že rýma není jen rýma a je čas jít k lékaři

Rýma a nachlazení někdy potrápí každého. Známe to všichni, neustále smrkáme, kašleme, bolí nás v krku, hlava a jsme unavení. V takovém případě nezbývá než si lehnout, hodně odpočívat, hodně pít, podporovat svoji imunitu a utěšovat se myšlenkou, že rýma většinou během čtyř dní odezní sama. Co když ale i čtvrtý den máme teploty, ani po dvou týdnech nechce kašel přejít a pořád se necítíme dobře? Pak je nejvyšší čas navštívit svého praktického lékaře.

Běžná rýma je nejčastěji virového původu, přenáší se vzduchem a není na ni lék. Respektive nejlepším způsobem, jak se jí co nejdříve zbavit je mít klid, hodně odpočívat, pít dostatek tekutin a bolest v krku, hlavy a ucpaný nos léčit běžně dostupnými léky. Jen těžko se rýmy rychle zbavíte, když ji budete přecházet, dál chodit mezi lidi, sportovat a nenaordinujete si odpočinek. Nachlazení se může projevovat zvýšenými teplotami, většinou však není spojené s horečkami. Pokud tedy máte teploty nad 38 °C a ani po třech dnech se váš stav nezlepšuje, je vhodné navštívit svého lékaře. I zvýšené teploty by po třech dnech měly přejít.

Kašel je běžným příznakem nachlazení, neměl by ale být tak silný, aby způsoboval dušnost nebo bolest na hrudi. Měl by většinou během týdne až dvou odeznít sám a neměl by se postupně zhoršovat. Dušnost a bolest na hrdu při nachlazení neignorujte, pokud se navíc pojí s vysokými horečkami může jít o vážnější onemocnění a měli byste se stavit do ordinace svého lékaře. Taktéž bolest ucha nebo nepolevující bolest dutin nebo nevolnost jsou varovnými příznaky, že nejde jen o obyčejné nachlazení. Pokud jste z okresu Nymburk a hledáte lékaře, který vám vždy pomůže a je široko daleko vyhlášený pro svůj lidský přístup a profesionalitu, je tu pro vás praktický lékař Poděbrady MUDr. Pavel Zezula. Tento lékař se specializuje také na interní lékařství a na pracovní lékařství.