Příčky promění váš interiér, vyberte však vhodný materiál

Příčky promění váš interiér, vyberte však vhodný materiál

Jedním ze způsobů, jak zcela proměnit interiér k obrazu svému jsou příčky. Možností, jaký materiál pro rozdělení interiéru využít je celá řada, a proto ještě, než se pustíte do stavebních prací je třeba si ujasnit, co od příček potřebujete. Mohou být zděné, pórobetonové, sádrokartonové nebo betonové. Každý z těchto materiálů má jiné vlastnosti a vyniká v něčem jiném. Pokud bojujete s nedostatkem místa, budete volit užší materiály. Ty ale naopak nemusí splňovat požadavky na zvukotěsnost nebo tepelnou izolaci.

V případě stavby nového domu je volba o něco snazší zvolíte takové příčky, které budou odpovídat celkovému stavebnímu systému. Když máte dům z cihelných tvárnic nejspíše zvolíte tentýž materiál. U rekonstrukcí bývá nejdůležitějším kritériem nosnost stávajících stěn a podlahy a volí se příčky z lehkých materiálů. Důležitá je také únosnost samotné příčky, už předem je vhodné si rozmyslet, zda na ni budete montovat poličky a další. Také se zamyslete, zda příčky tak jak jsou chcete na trvalo, nebo někdy v budoucnu zvažujete další přeuspořádání interiéru. jejich výhoda může spočívat i v možnosti je relativně snadno odstranit.

Tradičním a léty prověřeným matriálem, který vydrží tak dlouho jako celý dům jsou cihly. Jejich hlavní předností je odolnost a pevnost, nevýhodou mohou být s nimi spojené nutné zednické práce, zděná příčka dlouho vysychá a musí se omítat. Dalším řešením pro zděné příčky je pórobeton neboli ytong, který je lehčí, skvěle izoluje teplo, absorbuje vlhkost a jde snadněji upravovat. Dalí možností je sádrokarton, který je lehký a rychle a snadno s demontuje. Dále se nabízejí keramické tvárnice, které skvěle izolují hluk a jsou vhodné pro rozdělení vytápěných a nevytápěných prostor. Spíše pro optické rozdělení je vhodnou variantou dřevěná příčka. Zkušený řemeslník vám jistě poradí a se samotnou orací vám ušetří celou řadu starostí i času.