Fotbalem ku zdraví i zlepšování sociálních dovedností

Fotbalem ku zdraví i zlepšování sociálních dovedností

Fotbal se u nás už dlouhá léta těší velké oblibě a je jedním z nejpopulárnějších sportů vůbec. Když vám vaše dítě doma řekne, že by chtělo s kamarády chodit na fotbal, měli byste ho podpořit. Fotbalový trénink má pro děti hned celou řadu výhod. Jsou tu ty očividné, jako je samotný pohyb venku na čerstvém vzduchu, který pomáhá udržovat si kondici a rozvíjet pohybové dovednosti. Tyto základní dovednosti se jim budou hodit při každém sportu, patří mezi ně rovnováha, hbitost nebo koordinace. Mimo to jsou tu ale i výhody pro psychický rozvoj dítěte a pro jeho sociální stránku. Po duševní stránce může hraní fotbalu pomoci zlepšit koncentraci, angažovanost, zlepšit náladu a snížit hladinu stresu. Mimo to se hráči učí týmové spolupráci a rozvíjí další sociální dovednosti, které se hodí i mimo fotbalové hřiště.

Mimo to je tu celá řada výhod, o kterých se tak často nemluví. Fotbal pomáhá zlepšovat sebevědomí u dětí – každá dobrá nahrávka, úspěšný gól, zvládnutí nové dovednosti vede k jejich lepší důvěře ve své schopnosti. Hra také učí děti zvládat neúspěch a vypořádat se s prohrou i poučit se ze svých chyb. Tím, že je fotbal týmová hra pomáhá také zlepšovat komunikaci, na tréninku si dítě musí povídat s ostatními hráči a socializovat se svými vrstevníky což se mu bude hodit při budování nových přátelství. Fotbal také děti učí disciplíně a sebeovládání, bez pravidel by nebylo možné tento sport hrát. Také zlepšuje empatii, dítě hraje v týmu a učí se naslouchat svým spoluhráčům.

Učení metodou pokusů a omylů je základní součástí hry, a proto je potřeba zajistit, aby vaše dítě hrálo v příjemném prostředí, které je povzbudí ke zkoušení nových věcí a kde se bude cítit bezpečně. Fotbalový klub Dolní Bousov má dlouholetou tradici, trenéři odučili několik generací sportovců a umí dětem předávat to důležité, podpořit v nich nadšení ke sportu i týmového ducha. V tomto fotbalovém dítě najde každý dvou kategorii, ať už se jedná o ty nejmenší až po starší muže. V útrobách budovy stadionu se nachází Sportovní ubytovna Dolní Bousov, která může být využita pro fotbalová soustředění, nebo běžné ubytování skupin či jednotlivců.