Čistit klimatizaci nemá smysl

Čistit klimatizaci nemá smysl

Pokud žijete v domě s klimatizací a vy, nebo váš člen rodiny jste poslední dobou více nemocní než obvykle, tak byste si mohli myslet, že za to může plíseň v klimatizaci. Také můžete dojít k názoru, že klimatizace je zanesená prachem ten pak fouká do místnosti. Je potřeba si uvědomit, že klimatizace mají zabudovaný čistící systém a pokud tedy vše funguje, jak má, tyto problémy by nastat neměly. Čištění tedy většinou nic nevyřeší, problémy je třeba řešit opravou. Dá se říct, že nezáleží na tom, jestli je v klimatizaci prach či ne, čistost vypouštěného vzduchu zůstává stejná. Naopak, pokud jste podobné problémy v minulosti řešili čistěním, tak je dost možné že byla vaše klimatizace čistěním poškozena. Klimatizace se spoléhají na flitry vzduchu, nepotřebují čistění, a tedy vzduchové potrubí klimatizace není k čistění uzpůsobené. Čistění může trubky klimatizace poškodit. Jediné potrubí vhodné k čistění, tedy spíše taková výjimka, je potrubí klimatizace z pevného plechu.

 

To, co se na první pohled zdá být píseň v trubkách klimatizace, vůbec plíseň být nemusí a je potřeba nechat si udělat rozbor. I kdyby to plíseň byla, je potřeba odstranit zdroj plísně, ne dokola čistit, a tedy poškozovat trubky. Pokud toužíte po čistějším vzduchu, existují kvalitnější a tlustší filtry pro klimatizaci, které zachytí více částic a do vaší místnosti pustí jen ten nejčistší vzduch. Na filtry se obecně vyplatí zaměřit. I pokud nechcete připlácet za jejich kvalitu, je vhodné filtry často vyměňovat. Běžný filtr může vydržet klidně i jen jeden měsíc. Starý a opotřebovaný filtr způsobí, že celá klimatizace funguje neefektivně, spotřebuje více elektřiny a může dokonce i poškodit celou jednotku.

Pokud si tedy vůbec nepamatujete, kdy jste naposledy filtr měnili, klimatizace vydává podivný zvuk nebo z ní necítíte tak silný proud vzduchu jako dřív, je vhodný čas na výměnu. Jestli si nevíte rady, jaký filtr zvolit, zda tedy opravdu vaší klimatizace prospěje čistění, nebo přemýšlíte o výměně filtru, pak neváhejte kontaktovat servis klimatizace. Vzduchotechnikou v Praze se zabývá například firma RJ – Klima.