S psychickými problémy může pomoct i praktický lékař

S psychickými problémy může pomoct i praktický lékař

Současná doba je obrovským náporem na naše psychické zdraví. Špatné zprávy, stres, strach z budoucnosti se na nás valí ze všech stran a je naprosto v pořádku se ohledně toho cítit špatně a prožívat negativní emoce. Je však třeba umět u sebe rozpoznat, kdy emoce překročí únosnou mez a je lepší vyhledat lékaře. Lidí s panickými poruchami, depresemi a dalšími psychickými problémy neustále přibývá a rozhodně se není za co stydět. Pokud už toho na vás začíná být moc, necítíte se psychicky dobře, ale nevíte, jak to uchopit a na koho se obrátit, můžete v první řadě zvolit svého praktického lékaře. Chodíte k němu roky, máte v něj důvěru, a proto může být právě on tím prvním, kdo vám pomůže, posoudí stav, může předepsat léky nebo vám doporučit další odborníky. Praktický lékař vám dokáže pomoct s lehčími stavy a také vás může poslat k neurologovi nebo jinému odborníkovi, pokud by měl pocit, že by negativní psychický stav mohl být spojen s jinými zdravotními problémy, což se někdy stává.

Co je také dobré vědět je, že k odborníkovi nepotřebujete doporučení svého praktického lékaře, psychiatra, psychologa nebo psychoterapeuta můžete vyhledat sami. Čekací doby na tyto odborníky však bývají dlouhé, a proto neváhejte v první jít za svým praktikem. Psycholog lidem pomáhá spíše s krátkodobými problémy a poskytuje poradenství, psychoterapeut jde do hloubky a řeší dlouhodobější péči, psychiatr je vystudovaný lékař, může předepisovat léky a určuje psychiatrické diagnózy.

Praktický lékař Pelhřimov je například MUDr. Jana Pátková, která poskytuje preventivní prohlídky zdravotního stavu, diagnostickou a léčebnou péči a zajistí vám případná doporučení na navazující lékařská pracoviště. Tato lékařka Pelhřimov nabízí svou péči všem dospělým a přijímá nové pacienty.