Každá žena potřebuje dobrého gynekologa. Může jí to zachránit život

Každá žena potřebuje dobrého gynekologa. Může jí to zachránit život

Každá druhá žena v České republice nechodí na pravidelné prohlídky ke svému gynekologovi. Zároveň je rakovina děložního čípku jedním z nejčastějších druhů rakoviny ohrožující ženy na životě. Přitom se jedná o onemocnění, kterému jde díky včasné prevenci snadno zabránit. Stačí chodit na preventivní prohlídky na gynekologii, kde lékař provede cytologický stěr. Jedná se o bezbolestné, maximálně lehce nepohodlné, vyšetření, kdy lékař vatovou tyčinkou setře buňky z děložního čípku a pošle je na vyšetření.

Pokud patříte k těm svědomitým, které každý rok chodí ke svému lékaři a stejně vám gynekolog při prohlídce sdělil, že vám v cytologii vyšly špatné výsledky, ještě nemusíte zoufat. Cytologické vyšetření neidentifikuje karcinom jako takový, ale buněčné změny na děložním čípku. Změněné buňky ve stěru nemusejí nutně znamenat, že máte rakovinu děložního čípku. Lidských papilomavirů existuje celá řada, jen 40 z nich může infikovat genitálie a z toho jenom 14 je klasifikováno jako vysoce rizikové. S infekcí HPV se během života setká až 80 % lidí a u většiny s virem poradí vlastní imunita. Pokud je riziko malé, lékař vám další prohlídku doporučí za půl roku. Změny je třeba pravidelně sledovat. Pokaždé se hodnotí vývoj, zda došlo ke zlepšení nálezu. Pokud by se situace nelepšila, přichází na řadu onkogynekologie.

Jestli ještě nemáte svého lékaře a jste z Ostravy, navštivte Gynelis, soukromou gynekologickou ordinaci. tato ambulance má již dvacetiletou praxi, vedoucí lékař MUDr. Jiří Mladěnka je již 35 let v oboru, má bohaté zkušenosti nejen z ambulantní praxe, ale také ze svého dlouhodobého působení v lůžkových zařízeních, kde se specializoval na operační léčbu včetně onkogynekologie. MUDr. Aleš Mladěnka se dlouhodobě věnoval expertnímu ultrazvukovému vyšetření. Ordinace je moderně vybavená a nabízí konzultace i z oboru onkogynekologie a pomoc pacientkám s těmito obtížemi.