Před výměnou střešní krytiny nezapomeňte zkontrolovat stav krovů

Před výměnou střešní krytiny nezapomeňte zkontrolovat stav krovů

Střešní krytina je jednou z nejzatěžovanějších částí domu. Musí čelit vrtochům počasí, silnému větru, prudkému dešti a v zimě musí unést klidně i tuny sněhu a ledu. V létě ji zase spaluje žár, a proto není divu, že po letech je třeba střešní krytinu vyměnit. její životnost bývá různá podle materiálu, ale vždy je třeba krytinu pravidelně kontrolovat. Pokud naznáte, že nastal čas na rekonstrukci střechy a výměnu krytiny, musíte mít na paměti jedno zásadní pravidlo. Nová střešní krytina nikdy nesmí být těžší než ta původní. Hrozilo by přetížení krovu. Starý krov nezvyklý na takovou váhu by si mohl takzvaně “sednout” tedy se postupně deformovat, což může vést k prasklinám v podkroví, ve zdech, a nakonec k narušení celé statiky domu.

Posouzení stavu krovu by mělo být jedním ze zásadních roků, když se chystáte na rekonstrukci střešní krytiny. Praskliny na taškách snadno rozpozná i laik, ale narušení krovu ne vždy musí být patrné. Pokud si nejste stavem krovu jistí, nejlepší, co můžete udělat je pozvat odborníky na střechy. Na severu Čech vám poradí firma Běla, která se specializuje na pokrývačské a tesařské práce. Jelikož se jedná o malou firmu, je pro ni důležité její dobré jméno a kvalitně odvedená práce. V oboru se pohybuje už od roku 1996 a od té doby sbírá jen samou chválu a spokojené zákazníky.

Pokud je poškození krovu příliš závažné, nabízí firma Klempířství a pokrývačství Běla výstavbu krovů. Co se týká střešní krytiny, nabízí Běla široký výběr. Zvolit můžete rovinný plech, tradiční betonové nebo pálené tašky, profilovanou krytinu i asfaltové šindele. Zkušení pokrývači vám také poradí, jaký materiál bude právě pro vaši střechu nejlepší, při výběru hraje roli jeho životnost, váha, sklon střechy i povětrnostní podmínky kterým střecha čelí. Firma Běla vám zajistí také klempířské prvky jako jsou okapy a oplechování komínů v pozinkované, titanzinkové hliníkové nebo měděné variantě podle vašich přání.