Jak vybrat dobrého zedníka

Jak vybrat dobrého zedníka

V dnešní době máte na výběr opravdu z velké škály kandidátů pro vaši zednickou zakázku. Soukromníci, rodinné firmy, velké firmy. Je důležité začít vybírat v čas, klidně 6 měsíce předem, pokud se jedná o stavbu domu, nebo několik týdnů předem, pokud se jedná o menší zakázku.

Prvně musíte najít potenciální kandidáty. Pokud to jde, můžete se zeptat známých, kteří vám dají poměrně kompletní obrázek o zkušenosti s daným zedníkem či firmou. Můžete také hledat v katalozích firem, nebo hledat na internetu. Když si najdete pár zedníků, kteří by vám mohli vyhovovat, nezbývá, než je oslovit a sdělit jim vaši poptávku. Velké firmy oslovujte, pokud máte velkou zakázku, nebo potřebujete postavit rovnou celý dům. Na udělání koupelny nebo zateplení fasády spíše volte soukromého živnostníka. Ten často bývá časově flexibilnější a může být i šikovnější, protože si musí udržovat dobré jméno. Jeden z takových zedníků je například Miroslav Horňák.

Pokud jste si tedy vybrat několik kandidátu, oslovíte maximálně tři nebo čtyři, abyste nebyli zahlcení. Je důležité přesně specifikovat, o jaké stavební práce nebo zednické práce máte zájem. Některý zedník může být šikovnější na to či ono, nebo naopak mít nějakou práci levnější či dražší. Ne vždy je dobré vybírat nejlevnější nabídku. Důležitější je spíše to, zda vám zedník předem zvládne poslat odhad ceny, neřekne si o všechny peníze předem a nevadí mu pracovat na smlouvu. Bez smlouvy budete případnou reklamaci vymáhat těžko. Je to opravdu základ. Pokud ale zvolíte důvěryhodného zedníka, jako Miroslava Horňáka, reklamaci ale pravděpodobně nebudete vůbec muset řešit. Nakonec zbývá už jen srovnat nabídky, které jste dostali a rozhodnout se. Berte v potaz roky v oboru, osobní přístup, předchozí projekty a v případě firem I velikost kapitálu.