Autorádia už dávno umí víc než jen přehrávat hudbu. Jak vybrat to pravé?

Autorádia už dávno umí víc než jen přehrávat hudbu. Jak vybrat to pravé?

Pokud patříte k lidem, kteří nemají rádi ani chvilku ticha, pak se neobejdete bez rádia v autě. Mimo hudby nebo dnes tolik oblíbených podcastů i řada stanic přináší aktuální dopravní zprávy a můžete se díky tomu vyhnout kolonám. Proto je autorádio dnes velmi užitečným pomocníkem a společníkem. Vybrat to pravé však pro technického neznalce může být složitější, než se na první pohled může zdát.

První údaj, který potřebujete znát je velikost rádia, na kterou je vaše auto přizpůsobené. Rozlišují se tzv. 1DIN a 2DIN rádia. 1DIN rádio vybíráte v případě, že máte starší vůz s klasickým malým (184×53 mm) otvorem. I když se jedná o “klasická autorádia” už zdaleka nemusejí umět jen naladit různé frekvence nebo přehrát CD. Pro stále více lidí je důležité, aby mimo připojení USB nebo podpory paměťové karty disponovaly Bluetooth, které umožní propojení autorádia s telefonem. Roli hraje také display, který je u tohoto typu autorádií velmi malý, ale měl by zvládnout zobrazit informace o skladbě, o volajícím nebo o stavu baterie.

Druhým, modernějším typem autorádií jsou 2DIN o rozměrech okolo 180 x 101 mm bez rámečku. Díky tomu umožňují integraci displeje a slouží tak i jako integrovaná GPS navigace. Často disponují také wifi a umožňují připojení k internetu, kdy jsou možnosti vyhledávání hudby nebo filmů neomezené.

Při koupi autorádia si dejte také záležet na kvalitním prodejci. Zvláště u 2DIN autorádií se nejedná právě o malé částky, a tak se hodí firma, která je i umí profesionálně montovat a poskytne vám na ně záruku. Prodejem auto elektroniky a autorádií se zabývá firma Autonavi. Tento prodejce nabízí autorádia s integrovaným displejem a GPS navigací pro většinu značek automobilů. Výběr je opravdu široký a poměr cena výkon si zákaznic nemohou vynachválit. Prodejci vám s výběrem autorádia ochotně poradí, a zboží vám doručí v co nejkratším termínu.