Příprava auta na zimu není jen o výměně pneumatik

Příprava auta na zimu není jen o výměně pneumatik

Každý zkušený řidič jistě ví, že vůz je potřeba na nadcházející zimu připravit. A zdaleka nejde jen o přezutí pneumatik na zimní a doplnění nemrznoucí kapaliny do ostřikovačů. Povinnost mít zimní pneumatiky je daná nejen datem, které je stanoveno na první listopadový den, ale také počasím. Pokud vás překvapí mrazíky se sněhem ještě předtím, než přijede Martin na bílém koni, už byste na vozovku neměli vyjet s letními gumami. Proto nepodceňte návštěvu pneuservisu. Brzy budou mít servisy všechny termíny plné a přezouvat na poslední chvíli se nevyplatí.

Vaši péči si zaslouží i karoserie vozu. Sůl na vozovkách ve spojení s mrazy a sněhem na holém plechu značně urychluje korozi. Proto vůz důkladně vyčistěte a nechejte navoskovat, vosk chrání lak před poškrábáním. Zkontrolujte také akumulátor, při velkých mrazech může ztratit až polovinu své kapacity. Pokud si jeho stavem nejste jistí, nechejte ho zkontrolovat v autoservisu. Starší akumulátor, u kterého máte pochybnosti je lepší vyměnit za nový. Případně s sebou raději vozte startovací kabely, uvíznout v mrazu na parkovišti bez schopnosti nastartovat je opravdu nepříjemný zážitek.

Pozornost věnujte také provozním kapalinám. Chladicí kapalina má životnost asi čtyři roky, starší má tendenci rychleji zamrzat a může poškodit motor a chladič. Jednou za čas je tedy potřeba ji nejen dolít, ale i kompletně vyměnit. Také nezapomeňte vyměnit letní směs v ostřikovačích za zimní. V našich podmínkách většinou stačí do -20 ° C. Pokud si stavem svého vozu nejste jistí, víte, že je potřeba doplnit olej nebo zkontrolovat brzdy, zajeďte si do autoservisu ještě před zimou. Péči o vás vůz vám poskytne autoservis Český Těšín. A nezapomeňte i před zimou dát do vozu škrabku, ať vás první ranní mrazíky nepřekvapí.