Nepodceňujte pravidelnou kontrolu střechy, předejdete tak nákladným opravám

Nepodceňujte pravidelnou kontrolu střechy, předejdete tak nákladným opravám

Střecha je nejvíce namáhanou částí každé budovy, v létě musí čelit přívalovým dešťům i slunci a v zimě náporu sněhu a mrazu. Proto byste neměli zapomínat na pravidelnou kontrolu střechy, odhalením a opravením drobných problémů předejdete pozdějším nákladným a náročným opravám. Na stav střechy se nezapomeňte podívat před začátkem zimy, sníh by mohl způsobit nemalé problémy a opravovat střechu v době mrazů a sněhových vánic je komplikované. Na jaře se podívejte, jestli ji nepoškodil mráz.

Kontrole stavu střechy byste měli věnovat dostatek času a důkladně si ohlédnout všechny její prvky. Pravidelnou kontrolu pohledem zvládnete i sami, mnoho problémů je jasně viditelných na první pohled. Například rozbité nebo poškozené střešní tašky si všimnete hned. Drobné poškození vyřeší její výměna, pokud je však poškození střešní krytiny rozsáhlejší, bude nutná její kompletní výměna. Častým, avšak snadno řešitelný problémem jsou zanesené opaky, které více než cokoliv jiného potřebují pravidelné čištění. Listí a jiné nečistoty vedou k usazování vody a ta pak způsobuje korozi. Mírné postižení vyřeší nátěr, při větším je potřeba opaky vyměnit. Pozornost věnujte také klempířským prvkům, tedy komínu, vikýřům a světlíkům. Dále se zaměřte na střešní okna, zda je těsnění v pořádku a v jakém stavu je nátěr. Nezapomeňte projít podkroví, kde se zaměřte na mokré skvrny a plísně.

Drobné nedostatky vyřeší oprava střechy, ale nic není možné záplatovat donekonečna. Pokud se problémy hromadí, zvažte, zda není na čase si pozvat specializovanou firmu a provést kompletní rekonstrukci střechy. Mnoho firem se zaměřuje na střechy na klíč, kdy vám zajistí komplexní rekonstrukci nebo stavbu střechy. Firma vám zajistí práce tesařské, klempířské a pokrývačské a nemusíte shánět jednotlivé řemeslníky ani materiály.