Firma, která prodlužuje životnost kovových výrobků

Firma, která prodlužuje životnost kovových výrobků

Kovové výrobky jsou dnes naprosto běžnou součástí našich životů. S kovem se setkáváme nejen ve strojírenství, ale také například v domácnosti či pracovním prostředí. Díky svým typickým vlastnostem, kterými jsou lesk, dobrá tepelná a elektrická vodivost a schopnost držet tvar nebo se deformovat při pokojové teplotě, má kov opravdu široké využití. Kromě superlativ mají však kovy i nějaké negativní vlastnosti, mezi kterými dominuje náchylnost ke korozi. Všechny kovové předměty jsou vystavovány kyslíku a působení vlhkosti, které jim mohou postupem času začít ubírat na „kráse“ a funkčnosti. Tohle platí obzvláště pro ty kovové předměty, které jsou umístěny a používány ve venkovním prostředí, kde je vlhkost mnohem intenzivnější. Opotřebení a ztrátě původního vzhledu či korozi lze zabránit odpovídající povrchovou úpravou. Existuje několik druhů povrchových úprav kovů, které se liší například způsobem aplikace.

Povrchovou úpravou kovů se zabývá firma CVP Galvanika, s.r.o., která na trhu působí již téměř dvacet let. Jedná se o ryze českou společnost, která patří mezi přední odborníky na povrchové úpravy u nás. Firma vlastní celkem tři provozy v různých obcích – v Příbrami, Žďánicích a Slavičíně. Firma se specializuje na dva druhy povrchových úprav kovů, a to galvanické pokování a práškové lakování. Obě tyto metody jsou při povrchové úpravě kovu hojně využívané a oblíbené. Pojďme si však vysvětlit, jaké jsou jejich výhody a nevýhody, a v jakých případech se jejich aplikace nabízí.

Práškové lakování vyniká především rychlostí aplikace a zasychání barvy, které je oproti mokrému lakování rychlejší až o několik dní. Výhodou je také dosažení rovnoměrnější vrstvy, kterého je dosaženo díky strojům na elektrostatické nanášení. Neustálý vývoj a výzkum v této oblasti způsobil, že dochází k neustálému zvyšování a zlepšování chemických vlastností barev. Prášek se změní v tekutinu, která zaschne až při následném vypalování v peci. Kromě obarvení daného výrobku na požadovanou barvu však práškové lakování zajistí i vysokou mechanickou odolnost a ochranu proti korozi a chemickým látkám. Navíc se jedná o levnější variantu než u klasického mokrého lakování.

Oslabování celkové struktury kovu lze kromě výše zmíněného nátěru zabránit také pokovováním, tedy pokovením kovu jiným kovem s lepšími vlastnostmi. Při galvanickém zinkování, které využívá firma CVP Galvanika, s.r.o., je na povrch železa nanášena vrstva zinku, který podstatně zlepšuje původní vlastnosti samotného železa. Tento způsob ochrany kovu je velmi účinný proti korozi méně však proti povětrnostním vlivům. K pokovování dochází ponořením kovu do galvanické lázně, kde je pomocí elektrického proudu pokován zinkem.