Proč je potřeba aby praktický lékař měřil cholesterol v krvi

Proč je potřeba aby praktický lékař měřil cholesterol v krvi

Věděli jste, že srdečně cévní onemocnění, infarkt nebo mrtvice mají na svědomí více než polovinu úmrtí v ČR? Jedním z rizikových faktorů je zvýšená hladina cholesterolu, která se řadí k civilizačním onemocněním. Způsobuje ji především náš sedavý životní styl s nedostatkem pohybu, nezdravou stavu a vysokou mírou stresu. Věděli jste také, že každý pátý Čech má hladinu cholesterolu zvýšenou? Ale pojďme to vzít popořádku, co to je cholesterol a proč je pro nás nezbytný a ve vyšší míře nebezpečný?

Cholesterol je částice tuku v krvi a po fungování našeho organismu je naprosto nezbytný. Podílí se na stavbě buněčných membrán, je nepostradatelný při tvorbě hormonů při zpracování tuků v krvi i pro tvorbu vitaminu D. Nezískáváme ho jen z potravy, větší část cholesterolu si tělo vytváří v játrech a v trávicím ústrojí. na druhou stanu se ale cholesterol jakožto krevní tuk ukládá do stěny cév, která tím ztrácí svou pružnost a dochází k jejímu zúžení. Zde se snadno může zachytit krevní sraženina a hrozí ucpání cév. Krevních tuků se rozlišují tři druhy, možná proto jste někdy slyšeli pojmy jako “dobrý a zlý cholesterol”. HDL je označovaný jako ten “hodný” který pomáhá tělu zbavovat se “zlého” LDL cholesterolu, který se usazuje v tepnách. Toto rozdělení je zavádějící v tom, že z potravy vždy přijmeme všechny druhy cholesterolu a záleží na jaké nosiče se v těle navážou. Koncentrace těchto druhů se zjišťuje jednoduchým krevním testem prováděným nalačno.

Už dávno také neplatí, že vysoký cholesterol trápí pouze starší lidi. Vinou životního stylu trápí často i třicátníky. proto se praktický lékař pro dospělé už od 30 let při preventivní prohlídce zaměřuje právě i na hladinu cholesterolu v krvi. Tu následně sleduje každých deset let, pokud nemáte problém. Na preventivní prohlídky se zaměřuje také praktický lékař Vracov na Hodonínsku. Pokud jste se přestěhovali a hledáte sympatickou, a především zkušenou lékařku s individuálním přístupem ke každému pacientovi, která vám vždy pomůže jste tu správně. Její ordinace má otevřeno každý den od 6:30 do 12:30 a přijímá nové pacienty.