Jak vybrat dobrého kominíka aneb pozor na podvodníky

Jak vybrat dobrého kominíka aneb pozor na podvodníky

Přestože má možná spousta z nás kominíky spojené hlavně s pohádkami a typickou uniformou zašpiněnou od sazí, jedná se o velmi důležitý obor. Přestože klasická kamna už dávno vyšla z módy, jejich místo pomalu přebírají krbová kamna, která jsou nejen funkčním pomocníkem, ale také estetickým doplňkem nejednoho obýváku. Kominictví se tak dnes opět dostává „do módy“ a vzhledem k jejich ne příliš velkému počtu, jsou kominíci velmi žádaní. Pokud nemáme s komínem žádný problém, budeme služby kominíka potřebovat především před zimou, kdy potřebujeme, aby nám komín stoprocentně fungoval. Pravidelné kontroly nám mohou nejen ušetřit starosti s případnými opravami v zimě, ale také ochránit naše zdraví.

Vzhledem k tomu, že dnes existuje velmi málo škol, které kominictví učí a zároveň dochází ke vzrůstající poptávce po kominických službách, můžeme se na trhu setkat i s podvodníky, kteří se budou snažit tohoto trendu využít. Existují proto případy nejrůznějších lidí, kteří se vydávají za kominíky a obchází domy, aby jednotlivé domácnosti oslovovali přímo. Výsledkem potom je, že si údajný kominík vezme peníze za práci, která ve skutečnosti nebyla odvedená.

Problém je však i s nově vznikajícími kominickými rychlokurzy, které se snaží zaplnit trh nedostatečně vyškolenými kominíky. I školení o rychlokurzu by tak pro nás mělo být vztyčeným prstem při hledání kominíka. Pokud chceme mít jistotu dobře odvedené práce ta férovou cenu, měli bychom při výběru dbát na to, aby měl člověk, kterého si chceme na práci najmout, výuční list a živnostenské oprávnění.

Další věcí, která je pro dobře odvedenou práci důležitá, je technika. Složitější konstrukce a nové technologie zmíněných krbových kamen a podobných vymožeností, si žádají také odpovídající nástroje. Kominíkům už tak dnes nestačí jen obyčejná štětka stočená přes rameno, kterou komín vyčistí.

Pokud se nechcete spálit a chcete svůj komín svěřit spolehlivému kominíkovi, obraťte se na kominictví Rosman v Plzni. Kromě poctivé kominické práce včetně vložkování komínů nabízí firma také různí zednické práce menšího rozsahu jako jsou štukatérské práce, obklady a dlažby, malování interiéru a jiné drobné zednické práce. Firma vám může pomoci také s údržbou okapů a svodů, které vyčistí od nečistot a případně i opatří novým nátěrem.