Jak předcházet haváriím vody

Jak předcházet haváriím vody

Nejvíce škod v bytech a domech způsobí únik vody. Likvidovat následky vytopení je nejen pracné, ale i drahé. Přitom za nejvíc škod mohou zpravidla drobnosti nenáročné na opravu a výměnu jako jsou hadičky v kuchyni a koupelně. Typicky se jedná o flexi hadičky u myčky a pračky. Častým vnikem havárií vody je však také podlahové vytápění nebo prasklé potrubí v mrazu. Prevence je přitom snadná, stačí nezanedbávat údržbu a včas vyměnit zteřelé hadičky za nové – jejich životnost se odhaduje asi na pět až sedm let. To je naprosté minimum, ale i samotné rozvody vody a topení v domě se časem opotřebovávají, kov podléhá rzi, těsnění neplní svou funkci a odpady se zanášejí. Proto mimo pravidelné kontroly, kdy alespoň sami pohledem a utažením zkontrolujete utažení a těsnost spojů, byste také měli čas od času pozvat instalatéra, aby se na rozvody podíval důkladněji.

Firmy zaměřující se na VODO-TOPO-PLYN se zaměřují na generální opravy rozvodů i montáže nových rozvodů, které můžete realizovat například v rámci celkové rekonstrukce koupelny a kuchyně. Myslete také na topení a pozvěte si instalatéra a topenáře v jedné osobě. Vždy je lepší prevence než na poslední chvíli shánět havarijní službu a řešit následky vytopení.

Z dalších doporučení, jak sami můžete předcházet vodovodním škodám je dobré mít na mysli vypínání hlavního přívodu vody před odjezdem z bytu na delší dobu. Kde je hlavní přívod vody je potřeba vědět i pro případ, kdy by skutečně praskla trubka a museli byste rychle zavřít vodu. Dále je potřeba pravidelně čistit odpady, v případě jejich zacpání si také budete muset pozvat například instalatéra Pohořelice, aby se postaral o jejich profesionální čištění. Trubky často poškodí také mráz, a tak především na chatě a chalupě myslete na jejich zateplení a vypuštění celého systému před zimou. Zodpovědné je také nezapínat pračku a myčku, když nejste doma a kontrovat odtokovou hadici u pračky.