Načítám…
Pálenice Mlýnský dvůr | Němčice nad Hanou2023-07-23T10:31:11+02:00

Pálenice Mlýnský dvůr.

Klasická metoda dvojstupňové destilace je historicky ověřená jako nejlepší při výrobě ovocných pálenek, v celoměděném zařízení. Dva kotle, surovinový (300l) i rektifikační kotel, parní dómy, přestupní potrubí, chladiče – vše je měděné.

Pozn.: Snahy nahradit měď jiným stejně odolným materiálem se v historii výroby ovocných pálenek neosvědčily. Vedle odolnosti vůči kyselým parám a kondenzátu měď svým katalytickým působením přispívá k řadě reakcí důležitých pro jakost pálenky. (J. Dyr a kol., Výroba slivovice a jiných pálenek, MAXDORF 1997)

O nás.

Pálenice Mlýnský dvůr.

Němčická destilační s.r.o. provozuje pěstitelskou pálenici v Němčicích nad Hanou již od roku 2002.
Pálenici jsme vybudovali a provozujeme, bez jakýchkoliv dotací a příspěvků, v bývalém mlýnském dvoře. Proto také Pálenice Mlýnský dvůr.
Zákazníkovi se věnujeme od prvního kontaktu až do naložení hotové pálenky k odvozu.
  • poradíme jak zakládat a vést kvas
  • změříme zbytkovou cukernatost
  • dodáme vhodné kvasinky
  • podle připravenosti objednáme na vhodný termín
Během pálení v teplém období zákazníci rádi posedí na dvoře před pálenicí ve stínu ořešáku. Vůně z pálenice k nim zavane, zatímco při zvoleném nápoji debatují nebo si vyměňují svoje zkušenosti. Za deště či chladu je příjemné posezení přímo v pálenici. Zde lze sledovat celý proces výroby.
Naše obsluha je zkušená, pečlivá, svojí práci i svým zákazníkům rozumí a dělá to s láskou a s chutí.
Právě i proto si naši zákazníci pochvalují chuť a aroma svojí pálenky z naší pálenice.

Naše služby.

Klasická metoda dvojstupňové destilace.

Pálení kvasu je prováděno tradiční ověřenou klasickou metodou, což je dvojstupňová destilace.
Pálenice je vybavena  vývěvou pro nalévání kvasu, není tedy třeba zápasit s těžkými sudy. Hlavním technologickým zařízením je dvojice měděných destilačních kotlů (surovinový a rektifikační kotel) s parními dómy, přestupní potrubí, chladiče a plynové vytápění.
Technologie umožňuje  pálení od cca 90 l ovocného kvasu (důvodem je ochrana druhého, rektifikačního, kotle před tepelnou deformací).
Ředění produktu na zákazníkem požadovanou koncentraci vypočteme a v případě zájmu provedeme i naředění vodou s kvalitou vyzkoušenou pro tyto účely. Zákazníkovi na přání dodáme živnou sůl i kvasinky vyšlechtěné právě pro ovocné kvasy.
Jako bezplatnou službu nabízíme zákazníkům:
  • měření cukernatosti kvasu, aby pálení proběhlo za optimálních podmínek
  • uskladnění kvasu a jeho průběžné měření pro zákazníky, kteří kvas nemohou doma skladovat
  • poradenství při zakládání a vedení kvasu
  • ve výjimečných případech, nemá-li zákazník jinou možnost, po domluvě z bližšího okolí dovoz kvasu
  • preferujeme přítomnost zákazníka u pálení, ale chápeme, že mnozí jsou vytížení tak, že u pálení být nemohou. Po domluvě lze kvas přivézt kdykoliv před pálením a odvézt si produkt až čas dovolí

Kvalita pálenky.

KVALITA PÁLENKY ZÁVISÍ NA TŘECH HLAVNÍCH FAKTORECH:

  • kvalitě technologie
  • kvalitě postupu destilace
  • kvalitě vstupní suroviny, kvasu
01. KVALITA TECHNOLOGIE JE DÁNA SVÝM SLOŽENÍM I MATERIÁLEM.
Dvojí destilace ve dvou kotlech, v prvním surovinovém a ve druhém rektifikačním, je považována za optimální pro výrobu ovocných pálenek. Odborná literatura (mj. J.Dyr a kol., 1997) k tomu říká „V ovocnářských lihovarech, kde jde o získávání aromatického destilátu a ne o stupňovitost lihu, se zařízení, kde je soustava deflegmační a rektifikační sestavena pravidelně v jednu kolonu, neosvědčilo“.
Materiál – měď – zatím nemá alternativu. Páry i kondenzát, dokud neprojdou chladičem, jsou velmi kyselé, horké a agresívní. Z železných dílů mohou vznikat stopy uhlovodíku popř. sirovodíku s negativním dopadem na chuť pálenky. A materiály stejně odolné jako měď (některé kovy, sklo) postrádají ono zmíněné katalytické působení, které je vlastní mědi.
Důležitá je i délka a sklon přestupního potrubí a efektivita chladičů.
02. POSTUP DESTILACE.
Destilace vyžaduje především pečlivost, permanentní kontrolu procesu a „nepospíchat“. Zejména u druhé, rektifikační, destilace je třeba zahřívat velmi zvolna. Tohle vše naše obsluha ovládá a hlavně dodržuje a řídí se mottem: „kvalita nad kvantitu“.
Jsme si všichni vědomi, že příprava kvasu začíná už v předjaří na zahradě, pěstitelé věnují svým zahradám a stromům spoustu času a práce a když i příroda přeje a urodí se, bylo by opravdu hříchem zhatit tyto dary a vloženou práci zbytečnou nedbalostí při zakládání a hlídání kvasu nebo při jeho zpracování.

I nás velmi těší, když naši zákazníci získávají mnohá ocenění na „koštech“ pořádaných v regionu.
03. KVALITA KVASU.
Kvalita kvasu je vpravdě klíčová pro kvalitu pálenky. Ale nejen to, také pro alkoholovou výtěžnost.
Desatero pěstitele pro dobrou pálenku:
  • čisté nádoby (čím větší, tím lépe prokvasí, ale také tím těžší manipulace; tomu se lze vyhnout přelitím hotového kvasu do menších nádob těsně před transportem do pálenice)
  • zralé, zdravé a čisté ovoce
  • rozmělněné ovoce (jádroviny – např. šroťák, peckoviny – ruce, dřevěný tlouk; nerozmělněné ovoce začne spíše hnít než kvasit, také neprokvasí všechen cukr a výtěžnost je nižší)
  • plnit nádobu najednou (to vždy nejde; tedy alespoň část zralého ovoce ukládat jednovrstevně v chladu a až je ho víc, rozmělnit, přidat kvasinky a v teple nechat rozkvasit; pak lze doplňovat cca do 80% nádoby celkem bez rizika)
  • dodat kvasinky (pokud použije pěstitel místo kvasinek zákonem nedovolený cukr, nechť zváží, zda jde o kvalitu či kvantitu)
  • nádoby s kvasem chránit před sluncem, letní ovoce kvasit v co nejchladnějším prostředí (čím vyšší teplota, tím větší riziko rozvoje octových bakterií); podzimní ovoce – jablka, švestky – ve větraných místnostech, teploty mezi 10 – 20 stupni; i při teplotách pod 10 stupňů ještě u později založených kvasů probíhá dokvašování
  • sledovat obsah zbytkového cukru. Zejména u letního ovoce nutno pálit hned po dokvašení. Nezmění-li se obsah cukru mezi dvěma měřeními (a zároveň je ho ještě mnoho), konzultovat s pálenicí. Důvodů může být více, některé lze ještě napravit
  • u hustších kvasů občas doplnit vodu, ovoce nad hladinou nekvasí, ale může plesnivět
  • míchat nebo nemíchat? To je otázka odpovězená odborníky velmi šalamounsky: Každý podle své zkušenosti. Obojí má svoje pro i proti, husté kvasy (např. jablka) to ocení, řídké spíše naopak
  • odpeckovávat nebo nechat pecky? Platí viz výše – podle chuti. Jen u meruněk a mirabelek by pecky neměly být narušené

Ceník.

CENÍK SLUŽEB PÁLENICE MLÝNSKÝ DVŮR.

Naše ceny vycházejí z nákladů a snažíme se je držet co nejdéle stabilní. Ke změnám dochází vždy na základě námi neovlivnitelných událostí, tj. změna SPD (spotřební daň), DPH, ceny energií atp.

Spotřební daň

Pálení a odvoz výpalků

Daň z přidané hodnoty

Celkem

162,00 Kč

176,00 Kč

37,00 Kč

375,00 Kč

Při této ceně vychází výroba 1 litru 50% pálenky na 187,50 Kč

Cena za 1 litr a.a.

Spotřební daň: 162,00 Kč

Pálení a odvoz výpalků: 176,00 Kč

Daň z přidané hodnoty: 37,00 Kč

Celkem: 375,00 Kč

Při této ceně vychází výroba 1 litru 50% pálenky na 187,50,- Kč

NĚKTERÉ DŮLEŽITÉ INFORMACE.

  • Ceník je platný od 24. 7. 2023
  • Pálenice Mlýnský dvůr se řídí striktně zákonem č. 61/1997Sb. (Zákon o lihu) v platném znění.
  • Jsme pod permanentní kontrolou Celní správy.
  • Spotřební daň z lihu je pro pěstitele, zákazníky pěstitelských pálenic, stanovena zákonem od 1.1.2020 ve výši 162 Kč za litr absolutního alkoholu (pro ostatní je tato daň ve výši 325 Kč/l).
  • Ovšem jen do limitu 30 litrů absolutního alkoholu na jednu domácnost v jedné sezoně (od 1.7. do 30.6. následujícího roku); můžete vypálit více, avšak musíte to sdělit v té pálenici, ve které tento limit překročíte a na alkohol nad 30l se již vztahuje vyšší spotřební daň.

Pozn.: nic se neutají, celní správa má informace ze všech pálenic a může vyměřit nejen doplatek, ale i pokutu i 3 roky zpětně

Časté dotazy.

JAK DLOUHO NECHAT KVASIT? USKLADNÍTE MI SUDY?
ZDE JSOU ODPOVĚDI NA OTÁZKY, KTERÉ VÁS ZAJÍMAJÍ.

Mohu si nechat změřit zbytkový cukr? Jaký vzorek kvasu mám donést?2020-04-15T21:54:10+02:00

Ano, můžete, dokonce to doporučujeme. Zejména v době, kdy se blíží konec kvašení a určitě také v případě, kdy máte podezření, že se kvašení zastavilo příliš brzy.

Vzhledem k tomu, že měříme refraktometrem, stačí pár mililitrů v čisté skleničce. Důležité však je, abyste před odběrem kvas promíchal(a) a aby ve vzorku byla jen šťáva. Máte-li více kvasných nádob, potom raději z každé nádoby jeden vzorek.

Měříte zbytkový cukr? Kolik tato služba stojí?2020-04-15T21:53:53+02:00

Měříme a doporučujeme to. Tato služba je přirozeně zdarma.

Měříte cukr i když už je v pálenici zavřeno?2020-04-16T13:14:11+02:00

Pokud je pálenice otevřena, můžete dovézt vzorek na změření cukru bez ohlašování. Je-li zavřena, je lépe zavolat na kontaktní telefon a domluvit se s jednatelkou, paní Procházkovou, bydlí hned vedle pálenice.

Čím měření zbytkového cukru provádíte?2020-04-16T13:15:09+02:00

Měření zbytkového cukru provádíme refraktometrem, stačí pár kapek čisté šťávy z kvasu.

Kdy je kvas „zralý“ na pálení?2020-04-16T13:16:54+02:00

Ideálně v okamžiku, kdy je všechen cukr přeměněn na alkohol. Při obsahu zbytkového cukru pod 2% již je možné považovat kvašení za chýlící se ke konci.

Jak často zbytkový cukr měřit?2020-04-16T13:17:36+02:00

Doba kvašení bývá různá. Podle ovoce, jeho zralosti, teploty v místě uložení kvasných nádob atd. Před očekávaným koncem kvašení doporučujeme měřit alespoň dvakrát v intervalu pár dnů v teplém období u letního ovoce a v intervalu jednoho až dvou týdnů u podzimního ovoce anebo v případě podezření na nechtěnou zástavu. Z rozdílu mezi těmito dvěma měřeními vidíme, zda kvašení ještě probíhá.

Jak často míchat kvasem, pokud vůbec?2020-04-16T13:18:23+02:00

Názory se různí, každý pěstitel má svoji nebo „zděděnou“ zkušenost. Alkoholové kvašení je anaerobní proces, není tedy vhodné přidávat mícháním vzduch do kvasu. U řidších kvasů alkoholovým kvašením uvolňovaný oxid uhličitý stačí strhávat s sebou produkty látkové výměny kvasinek a dostatečně zajistit pohyb kvasu. U hustších kvasů se míchání může projevit pozitivně. Hlavně v teplém období však hrozí riziko rozvoje octových bakterií, které oxidace alkoholu a vyšší teplota podporují.

Jak dlouho kvašení probíhá?2020-04-16T13:19:20+02:00

U letního ovoce v teplém období nižší jednotky týdnů. Záleží i na zralosti ovoce a na místě uložení nádob s kvasem. Podzimní ovoce, kdy je již snazší umístit nádoby do místa s nižší a vyrovnanější teplotou, je doba kvašení delší, zpravidla pět až osm týdnů. Opět záleží i na druhu a jakosti ovoce. Po hlavním kvašení ještě probíhá proces dokvašování, a to i při teplotách pod deset stupňů.

Stačí jablka nebo hrušky nakrájet?2020-04-16T13:19:54+02:00

To rozhodně nestačí. Každé ovoce je třeba dobře rozmělnit, jinak je prokvašení a následná výtěžnost daleko za očekáváním. Jablka, hrušky nutno šrotovat. Peckoviny (třešně, meruňky, mirabelky, trnky) rozmělnit rukou nebo dřevěným tloukem (nerozbít pecky).

Musí být bečka s kvasem utěsněná?2020-04-16T13:21:13+02:00

Je dobré mít bečku uzavřenu tak, aby ke kvasu nemohl vzduch a hmyz. Zpočátku, při hlavním kvašení, uniká dostatek CO2, který je těžší než vzduch a vytváří nad kvasem ochrannou vrstvu. Později je ho už méně a nechrání kvas tak dobře. Pozor však, nemáte-li kvasnou zátku, neuzavírejte nádoby pevně.

Jaká teplota je vhodná pro kvašení?2020-04-16T13:23:41+02:00

Pro přípravu zákvasu okolo 25°C.
Pro hlavní kvašení doporučujeme teplotu nižší. V létě zastíněná místnost, ideálně sklep, ale alespoň stodola, kůlna. V zimě naopak temperovaná místnost, aby teplota neklesala pod 10°C. Dokvašování pak probíhá i při teplotách pod 10°C, zvláště přidáváte-li kvasinky.

Jaká je výtěžnost kvasu?2020-04-16T13:24:38+02:00

Zjednodušeně, přemění-li se téměř všechen cukr na alkohol, je poměr alkoholu k cukru kolem 50%. Je-li cukernatost exktraktu kvasu před zahájením kvašení 16% hm., pak alkoholu může být až 6-7 l ze 100 l kvasu (švestky, třešně, mirabelky) – tj. cca 12 l pálenky. O něco menší teoretická výtěžnost je z jablek a hrušek, ještě menší ze slívy.
Faktorů, které to ovlivňují oběma směry je více. Kvalita a zralost ovoce, druh ovoce, vedení kvasu a řada dalších.

Dodáváte kvasinky a živnou sůl?2020-04-16T13:26:35+02:00

Ano, na objednávku dodáváme jak kvasinky, tak živnou sůl.

Pálíte i zkvašenou jablečnou nebo vinnou šťávu (mošt)?2020-04-16T13:28:42+02:00

Ano! Tak dobře, že si ji k nám jezdí pálit i zákazníci z typicky slivovicového kraje z okolí Uherského Hradiště.

Chtěl bych pálit, mám ovoce, ale nemám kde uskladnit bečky, pokud je nechci nechávat na zahradě pod stromem.2020-04-16T13:48:42+02:00

V takovém případě a po domluvě vám je uložíme v našem skladu, pohlídáme konec kvašení a dáme vědět, že je třeba si objednat pálení. Přirozeně zdarma.

Jak dlouho před požadovaným datem pálení se musím objednat?2020-04-16T13:49:54+02:00

Jakmile dokážete odhadnout konec kvašení, doporučujeme se objednat. Ve slabých sezónách s nízkou úrodou nebývá problém vyhovět i přání na konkrétní termín (víkend, pracovní den, dopoledne, odpoledne, …). V sezónách s větší úrodou a zvýšeným počtem zákazníků je výběr termínu méně operativní a často pro uspokojení všech zákazníků pálíme i přes noc.
V případě, že se blíží termín pálení a Váš kvas není ještě hotov, neváhejte nám zavolat a my Vás přeobjednáme na pozdější termín.

Mohu si kvas dovézt dříve, když nemám dopravu v den pálení?2020-04-16T13:50:37+02:00

Po domluvě telefonické, e-mailové či osobní můžete kvas dovézt předem kdykoliv se vám hodí. U nás počká do termínu pálení.

Chtěl(a) bych pálit, ale nemám čas být v objednaném termínu u pálení.2020-04-16T13:51:22+02:00

Žádný problém. Dovezete si kvas po domluvě kdykoliv před pálením, vyplníte přihlášku a my Vám dáme vědět, kdy je hotovo a jakmile Vám čas dovolí, přijedete si pro výsledek.
I když jsme raději, když je zákazník přítomen, respektujeme, že pracovní či rodinné povinnosti neumožní vždy se procesu pálení účastnit.

Kde nás najdete?

PĚSTITELSKÁ PÁLENICE MLÝNSKÝ DVŮR SE NACHÁZÍ V OLOMOUCKÉM KRAJI, V OKRESE PROSTĚJOV, KONKRÉTNĚ V NĚMČICÍCH NAD HANOU!

NAPIŠTE NÁM NEBO ZAVOLEJTE A PŘIJEĎTE SI K NÁM VYPÁLIT!

    Odesláním kontaktního formuláře berete na vědomí a souhlasíte s našimi Zásadamy ochrany osobních údajů v souladu s GDPR.

    Pálenice mlýnský dvůr | Němčická destilační s.r.o.

    Mlýnská 99
    79827 Němčice nad Hanou

    IČO: 26295857
    Tel: +420 605 758 492
    E-mail: bohuproch@seznam.cz

    Identifikační číslo provozovny: 1001991362

    Přejít nahoru