Co vše je třeba zařídit po smrti blízkého?

Co vše je třeba zařídit po smrti blízkého?

Existují věci, na které se člověk dopředu zkrátka nepřipraví. Jednou z nich je úmrtí blízkého člověka. Přestože všichni víme, že smrt jednou čeká na každého z nás, zabývat se v průběhu života tímto depresivním a plačtivým tématem se pochopitelně nikomu nechce. Pokud jste se však ocitli v situaci, kdy jste o vašeho blízkého přišli, je určitě dobré vědět, co vše je potřeba zařídit. Pokud v této situaci tápete a ani nevíte, kde začít, nevyčítejte si to. Je to naprosto v pořádku a pochopitelné.

Bohužel vás však čeká pár nepříjemných povinností, které je potřeba po smrti blízké osoby zařídit. Nejprve je třeba ohlásit úmrtí na matrice příslušného obecního úřadu, kde zemřelý žil. S sebou budete potřebovat jeho doklady, a to konkrétně občanský průkaz a kopii rodného a oddacího listu. Po předání těchto dokladů může matrikář vystavit úmrtní list zemřelého, kterého následně zašle tomu, kdo zařizuje pohřeb. Kromě obecního úřadu je však potřeba navštívit i další místa, kde postupně odevzdáte veškeré doklady zemřelého. Řidičský průkaz zanesete na dopravní inspektorát a kartičku pojištěnce vrátíte příslušné zdravotní pojišťovně. Pokud zemřelý pobírá nějaký důchod (například starobní), je třeba ho vrátit na České poště či České správě sociálního zabezpečení.

Kromě dokladů a byrokracie je však třeba zajistit také důstojné rozloučení se zemřelou osobou. Ihned po smrti je proto nutné kontaktovat pohřební službu, která zajistí odvoz těla. Zaměstnanci pohřební služby, kteří k vám tělo přijedou vyzvednout, vám následně sdělí, kam máte přijít pohřeb zařídit. Tohle se však týká jen případů, kdy osoba zemře doma. Pokud úmrtí nastane v některém zdravotnickém zařízení, řeší odvoz těla personál zařízení. Výběr pohřební služby a zařizování náležitostí pohřbu je však stále na vás. Dobrý výběr pohřební služby by pro vás měl být v tomto okamžiku zásadní. Pohřební služba a její zaměstnanci totiž budou v těchto nepříjemných dnech vaší pravou rukou a poradcem, a je proto důležité vybrat si takovou, jaká vám bude vyhovovat.

Pohřební ústav Orlová spol. s.r.o. si velmi zakládá na osobním přístupu ke každému klientovi, kterému se snaží zrealizovat přesně takové rozloučení, jaké by si on nebo jeho zesnulý blízký představoval. To se firmě daří plnit zejména díky široké nabídce služeb, při kterých se snaží pro pozůstalé zařídit vše potřebné a co nejvíce jim toto těžké období ulehčit.

Pro objednání pohřbu v Orlové budete potřebovat občanský průkaz zesnulého, jeho rodný list, případně také jeho oddací list a oblečení na pohřeb. Stejně tak je zapotřebí vzít s sebou občanský průkaz a rodný, případně oddací, list osoby, která pohřeb zařizuje. Pohřební ústav má také k dispozici svůj hřbitov v Orlové, kam můžete své zesnulé blízké uložit.