Kam v létě na výlet? Zkuste Frýdlant!

Kam v létě na výlet? Zkuste Frýdlant!

Prázdniny jsou v půlce a vám už došly nápady, kam vyrazit s partnerem či s dětmi na výlet? Pokud se bojíte cestovat přes hranice, nebo je vaše vysněná destinace zrovna kvůli koronavirové situaci nedostupná, nevěšte hlavu. Spoustu zábavy a krásných míst totiž můžete vidět i u nás. A kam můžete vyrazit?

Pokud si chcete zpříjemnit víkend nebo si vzít z práce pár dní volno, zkuste navštívit Frýdlant. Tohle malebné město v Libereckém kraji nabízí nejen spoustu kulturního vyžití a romantické architektury, ale také je obklopeno krásnou přírodou. Pokud vám bude přát počasí, rozhodně se vyplatí pár přírodních krás v okolí navštívit.

Pokud chcete spojit procházku přírodou s návštěvou architektonického skvostu, nemůžete vynechat Hrad a zámek Frýdlant. Jedná se o nejstarší hradní muzeum v Evropě a patří k nejrozsáhlejším komplexům severních Čech. Poprvé otevřelo hradní a zámecké muzeum své brány už v roce 1800 a funguje do dnes. Návštěvníci si mohou prohlédnout zámeckou kuchyni, funkční kamna a gril či měděné a cínové nádobí. Celá expozice je zaměřena na třicetiletou válku a osobu Albrechta z Valdštejna, takže i milovníci dějepisu si zde přijdou na své. Pokud s sebou vezmete děti, můžete je zábavnou a líbivou formou také něco přiučit. Pro malé návštěvníky je zde připravená také speciální dětská prohlídka, kde se děti mimo jiné dozví, jak se na hradě žilo.

Pokud chcete vyrazit na výlet úplně „mimo civilizaci“, můžete navštívit vyhlídku Kočičí kameny, která leží 570 metrů nad mořem. Vyhlídka, která má podobu kočičí hlavy, byla vybudována v roce 1923 a od té doby patří mezi oblíbené turistické cíle. Děti určitě nadchne, že podle pověsti se v Kočičích kamenech skrývají podklady.

Dominantou celého Frýdlantu je potom novorenesanční radnice, která byla vybudována na konci 19. století. Z nádvoří radnice je potom možné vstoupit do výstavní síně, kde se pravidelně konají výstavy. Pokud se do Frýdlantu vydáte v letních měsících dost možná budete mít šanci vychutnat si na nádvoří i nějaký koncert. Od června do září je také možní absolvovat prohlídku radnice a historického centra města v doprovodu kostýmovaného průvodce, který představuje hejtmana Hanse z Gersdorfu. Další tipy na výlety představuje město na stránkách enjoyfrydlant.cz.