Pylový filtr u klimatizace v autě je nejlepší měnit každý rok

Pylový filtr u klimatizace v autě je nejlepší měnit každý rok

Pokud máte v autě klimatizaci, patříte v tomto období k těm šťastnějším. Stačí ji zapnout a do pár minut máte ve voze příjemněji než venku. Ostatní se musí spolehnout na staré triky, jak udržet auto co nejchladnější ještě před jízdou. Může pomoct parkování ve stínu, pro tuto možnost je ale mnohdy potřeba několikrát během dne přeparkovávat. Dále zakrývat okna fóliemi se stříbrným povrchem, které odrážejí slunce nebo si pořídit potahy na sedačky, abyste se vyhnuli rozpáleným sedadlům. I když v autě klimatizaci máte, musíte se o ni pravidelně strat jinak vám k užitku nebude.

Mezi nejčastější příčiny nefunkční klimatizace nebo nepříjemného zápachu v autě patří potíže na vstupu vzduchu. Základem je pravidelné čištění a výměna kabinového (pylového) filtru. Jím se do kabiny dostává vzduch, který je zvlášť na jaře znečištěný pylem a dalšími částicemi. Ty se na filtru usazuj a snižují jeho průchodnost což může vést k horšímu fungování klimatizace, mlžení oken i k nepříjemnému zápachu. Výměna tohoto filtru se všeobecnou kontrolou funkcí klimatizace je předepsaná po dvou letech. Tu vám může provést i například autoservis Český Těšín. Do tohoto autoservisu si můžete zajet také v případě, že potřebujete karosářské práce. Mimo to funguje také jako pneuservis Český Těšín, a tak se tu vašemu vozu dostane kompletní a komplexní péče.

Stejně důležité jako vnitřní čištění klimatizace je i vnější očista. Špína jako je listí a prach se ukládá i pod čelním sklem, kudy klimatizace nasává vzduch. Jednou za pár let je potřeba vyčistit také prostor pod plastovými kryty u základny čelního skla. U klimatizace je dále nezbytné jednou za čas vyměnit chladící médium. To přirozeně postupně ubývá, a to i o 10 % ročně. Jeho nedostatek vede ke snížení účinnosti klimatizace i k přetěžování kompresoru.