Umělé osvětlení ovlivňuje naši motivaci i výkonnost

Umělé osvětlení ovlivňuje naši motivaci i výkonnost

Pokud se bez něčeho v každodenním fungování neobejdeme, je to světlo. Bez toho, aniž bychom viděli na cestu, bychom se nedokázali dostat ani z ložnice na záchod, natož abychom zvládali složitější úkony jako je například úklid či vaření. Denní světlo však mnohdy není dostatečné, a tak si nejen ve večerních hodinách, ale také přes den, pomáháme doma i v práci umělým osvětlením. Bez umělého osvětlení se neobejdeme ani v místnostech jako je koupelna či toaleta, které většinou nejsou opatřeny okny.

Vybrat to správné umělé osvětlení však může být poněkud věda. Nejde totiž jen o to, jaký odstín světla se nám líbí, nebo jak moc chceme mít místnost osvětlenou. Umělé osvětlení má významný vliv také na naše zdraví či pracovní výkonnost. Zatímco doma v obýváku nebo v ložnici toužíme spíše po zklidnění po náročném dni, v pracovně či ve veřejných kancelářích je umělé osvětlení hlavním pomocníkem proti únavě a vyčerpání.

Čím méně je kolem nás světla, tím více naše tělo vyplavuje spánkový hormon zvaný melatonin. Nejvíce melatoninu potom naše tělo produkuje uprostřed noci. Zatímco v noci je únava a spánek na místě, v pracovním procesu či při běžném denním fungování nám je spíše na obtíž. Prostřednictvím světla však můžeme hladinu melatoninu redukovat a naši únavu tak úspěšně potlačovat. Není však světlo jako světlo. Ke snížení hladiny melatoninu dochází při vystavení organismu monochromatickému modrému světlu, které má podobu studené bílé barvy. Tento typ světla tak bývá doporučován na pracoviště, a především do výroby, jelikož zvyšuje výkon, motivaci a produktivitu práce. Toto bílé světlo je také součástí v poslední době velmi oblíbených a úsporných LED svítidel, které se používají jako designové prvky v domácnosti.

Existují tabulky uvádějící doporučenou intenzitu osvětlení pro různé prostory od prodejních prostor až po jednotlivé pokoje v domácnosti. Celý proces výpočtu umělého osvětlení pro konkrétní prostory je však mnohem složitější a bez pomoci profesionála, který nám sestaví elektro projekt, se zkrátka neobejdeme.