Slaboproudé elektroinstalace jako čtvrtý základní stavební kámen domu

Slaboproudé elektroinstalace jako čtvrtý základní stavební kámen domu

Silnoproudé elektroinstalace jsou základem každého domu. jsou to rozvaděče zásuvek, světel k čemuž samozřejmě patří domovní rozvaděč s hlavním vypínačem a jističi jednotlivých okruhů. Silnoproud je ve skutečnosti běžný český slangový výraz pro silovou elektrotechniku pro síťové napětí 230 V a vyšší. Silnoproud tedy zajišťuje v domě světlo, teplo a chod velkých spotřebičů. V dnešní době jsou pro komfortní bydlení stejně tak důležité také slaboproudé elektroinstalace.

Ty jsou nezbytné především pro inteligentní bydlení. Je trendem, že domy mají veškeré technicko – bezpečnostní funkce řešené systémově. Dobré plánování a koordinace slaboproudých rozvodů ušetří mnohé tahání kabelů v budoucnu a také vám poskytne netušený komfort. Pod Slaboproudé rozvody elektro patří elektronický zabezpečovací systém. U komerčních budov je naprostou nezbytností, ale i rodinné domy jsou čím dál častěji zabezpečené před zloději. Stejně tak i elektronický požární systém se postupně stává standardem pro většinu staveb. V nových stavbách je detektor požáru už i přímo nezbytností a rozhodně se nevyplatí ho podcenit, zvlášť když jde o naši bezpečnost.

Druhou kategorií jsou systémy, které zajišťují přenášení informací a zprostředkování komunikace. Ty jsou dnes mimo základních rozvodů vody, plynu a elektřiny pomyslným čtvrtým stavebním kamenem každého domu. Zahrnují informační technologie, kam se řadí systémy pro přenos dat, hlasu a videa. Dále sem spadají také vysílací technologie, které zajištují přenos televizního a rozhlasového vysílání. Díky dobře rozvrhnutým slaboproudým elektroinstalacím můžete mít chytrou domácnost velmi snadno. Mezi další prvky se řadí kamerové systémy, systémy pro regulaci a ovládání vytápění, videotelefony a zvonky ale i ovládání garážových vrat.