Zemní práce se bez bagristy neobejdou

Zemní práce se bez bagristy neobejdou

Výkopové a zemní práce jsou téměř doslova úplnými základy každé stavby. I pokud si dům stavíte z větší části svépomocí, jsou etapy stavby, kdy si přímo musíte pozvat odborníky, nebo kdy se vám jejich pomoc velmi vyplatí. Než se vrhnete do výkopových prací, musíte dokonale znát geotechnické poměry v místě stavby. Proto by jako první měl pozemek, kde se chystáte kopat základy, vidět geotechnik, který na základě svých měření nastaví pravidla pro všechny účastníky stavby.

Dalším krokem je zaměření stavby. To provádí geodetická firma. U toho byste měli dávat pozor, protože údaje o tom, kde kopat jsou nezbytné pro bagristu. Jistě, základy domu můžete kopat také lopatou a rýčem, zabere vám to však mnohem více času a hlavně dřiny. A u stavby mnohdy platí, že čas jsou peníze, tak proč se několik dní tvrdě dřít s kopáním jámy, do které může napršet, sesunout se kvůli tomu a tak dále, když stejnou práci odvede bagr raz dva.

Až přijde řada na bagrování, ujasněte si nejdříve s bagristou jak má chápat vyznačení základů vápnem, zda má bagrovat kolem jejich vnějších nebo vnitřních okrajů. V průběhu bagrování také nezapomínejte hlídat správnou hloubku výkopů. Pokud jste si domluvili jen bagristu a neprovádí vám zemní práce kompletně firma, pak bude potřeba vaše součinnost. Během bagrování bude zemina padat zpět do výkopů a na horní okraje základů. Proto se postarejte i o zpětné odklízení zeminy, je mnohem snadnější lopatou hodit zeminu zpátky do výkopu, odkud ji nabere znovu bagr než po jeho odjezdu ji vyhazovat ručně. Nezapomínejte také, že vytěženou zeminu je potřeba někam ukládat. Některé její vrstvy se znovu dají využít například pro vytvarování terénu zahrady, většinou je jí moc a je potřeba mít zajištěnou i autodopravu pro její odvoz na skládku.