Mlékárna se stoletou historií na jejíchž sýrech si pochutnáváme rádi i dnes

Mlékárna se stoletou historií na jejíchž sýrech si pochutnáváme rádi i dnes

Rádi si pochutnáváte na Goudě nebo Eidamu značky Krásná Haná nebo Kromík, mažete si na chleba tavené sýry Dr. Halíř nebo Blaník nebo máte rádi zálesák a Krajanku? Pak vás jistě bude zajímat, že všechny tyto sýry se vyrábí v mlékárně Kroměříž Kromilk. Historie této mlékárny sahá až do roku 1901, má za sebou tedy více než 110 let historie. Původně mlékárna sloužila k výuce žáků zemské mlékařské a sýrařské školy a na svou dobu se jednalo o jednu z nejmodernějších mlékáren tehdejšího Rakouska Uherska. I když za dobu své historie mnohokrát měnila majitele, svou tradici ve výrobě mléka a sýrů si udržela a dnes se specializuje na výrobu sýrů.

V současné době Kromilk vyrábí především čerstvé sýry, do kterých patří sýry tvarohové, krémové a smetanové termizované. V této kategorii se řadí k významným výrobcům v Česku. Čerstvé sýry vyrábí v základní chuťové variantě a dále si můžete pochutnat na variantách s příchutí česnek, křen, mexiko, provensálské koření, brusinky a chilli papričky. Dále se zaměřuje na přírodní polotvrdé sýry typu Gouda a Eidam. jemnou, sýrově mandlovou chuť těchto sýrů způsobuje dlouhé zrání ve zracích sklepích s přesně stanovenou vlhkostí a teplotou. Jsou vhodné pro slavnostní příležitosti, k vínu a aperitivu, hodí se však také pro přípravu pestré palety jídel.

Kvalitu sýrů, které získaly i známku kvality značky Klasa, zajišťují zkušení pracovníci i dobré mléko. Sýry se také pravidelně umisťují v soutěžích v rámci České republiky i na Slovensku a Maďarsku. Mlékárna Kroměříž si také udržela svou tradici v podoře studentů. Spolupracuje s VOŠ potravinářskou a SPŠ mlékárenskou a mladým lidem předává cenné zkušenosti a dovednosti nezbytné pro výrobu výborných sýrů.