Automobilový průmysl dává v Česku práci stovkám tisíc lidí

Automobilový průmysl dává v Česku práci stovkám tisíc lidí

Automobilový průmysl je už několik desítek let na vzestupu. Zatímco před revolucí mělo auto jen pár vyvolených a jeden vůz na rodinu byl vnímán jako naprostý luxus, dnes je vlastnictví auta téměř očekávaným standardem. Auta jsou už tak vekou součástí našich životů, že řidičský průkaz bereme nikoliv jako výhodu, ale téměř jako nezbytnost, která může být dokonce vyžadována budoucím zaměstnavatelem. Nezřídka kdy se tak stává, že čerstvě plnoletí jedinci jsou rodiči přihlášeni do autoškoly a po jejím dokončení jim nevyužívaný řidičský průkaz leží řadu let v šuplíku, než mají dost peněz a odvahy na to, pořídit si vlastní auto.

Vzhledem k hojnému využívání automobilů v moderních společnostech, dochází k neustálému zlepšování technologií a jízdních vlastností aut, které usnadňují obsluhu auta a výrazně zvyšují komfort z jízdy. Posilovače řízení jsou dnes naprostým standardem každého auta a vozy s automatickou převodovkou dnes na silnicích potkáváme skoro častěji než ty s manuální. Podobně je tomu s parkovacími senzory či zvukovými signalizacemi, když auto přejede do jiného jízdního pruhu. Ani auta, která se dokážou řídit sama, už dnes nejsou tak vzdálenou budoucností. Nejen že taková auta už byla vyrobena, ale některé automobilky už je dokonce testují v ostrém provozu.

Automobilový průmysl má ve světě velký význam, a to jak z pohledu ekonomického výkonu, tak také z hlediska pracovního trhu. Česká republika se s roční produkcí 118 aut na 1000 obyvatel řadí mezi světové automobilové velmoci a s roční výrobou 1 milion aut je 16. na světě. Řeč však pochopitelně není jen o osobních automobilech. Velkou roli v české ale i celosvětové produkci, mají také nákladní auta či autobusy. Automobilový sektor tvoří v České republice zhruba 7,4 % HDP a zajišťuje práci pro více než 150 000 lidí.

Ti se mohou do automobilového průmyslu přispívat nejen jako prodejci aut, ale především také jako výrobci automobilových součástí. Přesná strojírenská výroba, která zahrnuje například CNC soustružení, CNC frézování či drátové řezání, je základním kamenem ve výrobě každého kvalitního automobilu. Podobně zásadní úlohu má strojírenská výroba také v leteckém průmyslu.