Klasickým ručičkovým hodinkám se nic nevyrovná

Klasickým ručičkovým hodinkám se nic nevyrovná

V dnešní době většina lidí upřednostňuje chytré hodinky, kdy jednoduchý náramek na ruce kromě času změří také tep, čas sportování, kroky a mnoho dalšího. I když nás moderní technologie obklopují, klasickým ručičkovým hodinkám se ve svém designu málo co vyrovná. Jsou nejen praktickým pomocníkem, jak nikam nepřijít pozdě, ale také jsou dokonalým módním doplňkem. Přestože se klasické mechanické hodinky vrací do módy a mají stále své příznivce, hodinářů pomalu ubývá. Oprava hodin vyžaduje opravdu přesnou ruku a mnoho trpělivosti. A historické natahovací hodinky po dědečkovi, které stále fungují s postupem let stále získávají na své hodnotě i originálnosti.

Šikovný hodinář by měl zvládnout vyměnit baterii u hodinek. Hodinky s baterií se nazývají také kvarcové a fungují na principu počítání kmitů křemene a dne patří k naprosto nepřesnějším hodinkám. Také jsou odolnější vůči poškození a výměna baterie je u nich nutná asi každé čtyři roky. Mnozí si však potrpí na tom, aby hodinky měly své kouzlo, a to je mnohem zřetelnější u natahovacích hodinek s mechanickým nebo automatickým strojkem. Často se u hodinek také stane, že se zničí řemínek. Ten je mnohdy podstatným doplňkem k celkovému stylu, mnozí jich mají několik a pokud je to možné mění je podle příležitosti. Zkušený hodinář vymění prasklý řemínek raz dva a hodinky budou i díky seřízení opět jako nové.

Hodinářů je poměrně málo, je to řemeslo, které se zpravidla dědí z generace na generaci a můžete si být jistí, že i když se budou technologie neustále posouvat dopředu, klasické mechanické hodinky vám robot neopraví. Proto se dobrého hodináře držte a nebojte se ho oslovit i v případě, kdy potřebujete opravit šperky. Málokdo má tak přesný cit pro detail, pevné ruce a zvládne si poradit i s drobnými opravami.