Betonová nebo anhydritová podlaha?

Betonová nebo anhydritová podlaha?

Podlaha není tou součástí interiéru, kterou bychom chtěli často měnit jako například nábytek nebo výmalbu. Přesto je její vhodný výběr pro pohodlné fungování celé domácnosti zásadní a neměl by se podcenit. Zvlášť u novostaveb budete stát před náročným rozhodnutím jaký typ podlahy zvolit. Poslední roky se vedou zapálené debaty, zda je lepší betonová nebo anhydritová podlaha. Obě mají mnohé co nabídnout, každá má své výhody i nevýhody a je vždy třeba posoudit, zda je dané řešením tím nejlepším pro danou situaci.

Betonové podlahy jsou dobře známou, osvědčenou a spolehlivou klasikou. Vynikají svou odolností, kdy odolají mrazu i požáru, a vydrží po mnoho generací. Ani nábytek dlouho stojící na jednom místě nebo padající předmět tuto podlahu nijak nepoškodí. Zároveň se velmi snadno udržuje, cenově se jí máloco vyrovná stejně jako v její všestrannosti. Na betonovou podlahu můžete v budoucnu kdykoliv se rozhodnete položit další vrstvu. Ovšem ne vždy je třeba beton schovávat, je to originální povrch, který může vyniknout v moderně zařízením interiéru. V dnešní době už ani beton nemusí znamenat strohou šedou podlahu, lze ho přebarvit a přizpůsobit ji okolnímu prostředí. Také při styku s vodou se nepoškodí, a tak je vhodný i pro podlahy do garáží, prádelen nebo kuchyní.

Anhydritová litá podlaha má až o 20% lepší tepelnou vodivost než beton. Beton však lépe udrží teplo. Anhydrit nepraská a ani u větších ploch není potřeba dilatovat. Také na velké plochy, jako jsou haly je tento typ podlahy lepší díky rychlosti realizace. Anhydrit je lehký povrch, který najde uplatnění na podlahách půd a všude, kde chceme snížit zatížení budovy. Vždy je vhodné se poradit s odborníky specializovanými na realizace podlah, ti vám nejlépe poradí, který druh je pro vaše účely nejlepší.