Vyrobte si výborné sýry i doma

Vyrobte si výborné sýry i doma

Někteří současnou situaci využívají, aby se naučili péct buchty, dorty ale i třeba chleba. Pokud vás sladké tolik neláká, ale sýrů se můžete utlouct, uvažovali jste, že se také naučíte novou dovednost? Díky domácí výrobě sýrů si můžete připravit pochoutku přesně podle své chuti. Ani to není tak složité a zvládnete to i v městském bytě. V první řadě budete potřebovat mléko. Jelikož to tvoří základ sýra dejte si na jeho výběru záležet. Nemělo by být odtučněné ani s dlouhou trvanlivostí, ideální je mléko domácí nebo od nějakého malého farmáře. Zhruba ze 4 litrů mléka uděláte 300 až 500 gramů sýra. Dále budete potřebovat čistou nádobu, teploměr, sýrařské plátno, chlorid vápenatý a syřidlo.

Syřidlo seženete ve specializovaném e-shopu zaměřeném na právě na ně a na mlékárenské kultury. Některé e-shopy jsou zaměřené jen na velkoodběratele, ale většina umožňuje i malé objednávky. Díky takovým obchodům se máte možnost dostat k vysoce kvalitním produktům určeným pro profesionální velkoodběratele. Také si dejte záležet na výběru té správné kultury a řiďte se recepturou. Základní rozdělení kultur je na mezofilní, které jsou vhodné pro výrobu tvarohů, čerstvých sýrů nebo zakysané smetany, termofilní se využívají pro čerstvé sýry jako je například camembert. Dále se odlišují jogurtové kultury, vhodné právě pro výrobu jogurtů.

A jaký je tedy postup výroby sýra? Mléko zahřejte v hrnci na 72 °C a poté ho zchlaďte na 37°C. na zmíněné 4 l mléka přidejte tři lžíce bílého jogurtu a nechte hodinu pod pokličkou při stejné teplotě. Ke kupovanému mléku také nezapomeňte přidat chlorid vápenatý. Až směs zchladne přidejte 1 až 2 lžičky syřidla, promíchejte a nechte dvě hodiny odstát. Vzniklou hmotu nakrájejte na čtverečky a počkejte, než vystoupí syrovátka. Poté to slisujte přes plátno, zavažte a nechte den odkapávat. Tím získáte základní hmotu, kterou poté můžete dochutit bylinkami a kořením podle chuti.