Jízda na kole jako cesta k hezké postavě i duševní pohodě

Jízda na kole jako cesta k hezké postavě i duševní pohodě

Teplé počasí láká nejen k výletům, ale také ke sportu. Zatímco léto svádí spíše k odpočinku a relaxaci ve stínu u vody, jaro je jako stvořené k tomu, abychom se začali aktivně hýbat. Začít můžeme klidně i delšími procházkami nebo kratším během. Existují však i jiné cesty, jak dosáhnout lepší kondice a krásné postavy. Zkusit můžete třeba kolo.

Velkou výhodou cyklistiky je to, že kolo můžete využívat nejen ke sportu a relaxaci, ale také jako dopravní prostředek. Mnoho lidí proto s nástupem jara vyměňuje auta a prostředky městské hromadné dopravy za tohoto dvoukolého pomocníka. Kromě toho, že vás bude hřát pocit toho, že do svého života zařazujete pravidelný pohyb, který se příznivě odrazí na vašem psychickém a fyzickém zdraví, může vás těšit také to, že šetříte životní prostředí. Nemluvě o tom, že můžete spojit sport s cestou do práce či na úřady a ušetřit tak čas, který byste si jinak na sport museli hledat zvlášť. Ve velkých městech vám navíc může jízda na kole ušetřit desítky minut promarněné v dopravních zácpách a vztekání se za volantem.

Cyklistika funguje perfektně také proti stresu a negativním myšlenkám, kterých máme obzvlášť v poslední době plnou hlavu. Díky jízdě na kole se nám okysličí celé tělo, a tedy i mozek a posílí se jeho činnost. Dalším benefitem je tak zvýšení koncentrace a pracovní výkonnosti. Je prokázáno, že pokud budete na kole jezdit alespoň jednu hodinu třikrát týdně, můžete tak snížit svou tělesnou hmotnost a předcházet nadváze. Aniž byste se tak museli hodiny potit v posilovně a zápasit s těžkými stroji a činkami, stačí pravidelná a příjemná projížďka po rovince.

Na rozdíl od běhu není kolo nepřítelem pro klouby, ba naopak. V dobré formě udržíte také své srdce a posílíte plíce, jejichž správná funkce je pro naše zdraví i fyzickou kondici naprosto zásadní.

Provozní náklady na tento dopravní prostředek jsou navíc naprosto minimální. Kromě péče o zevnějšek kola a jeho součástky stačí před sezónou navštívit servis, kde vám kolo znovu seřídí a připraví. Prodejnu jízdních kol i jejich servis dnes najdete na každém rohu. Navštívit můžete třeba servis kol Praha.