I městská příroda potřebuje péči

I městská příroda potřebuje péči

To, že se v zimě procházíme po udržovaných chodnících, že můžeme jezdit autem, aniž bychom se museli bát, že nám při nejbližší příležitosti podklouznou kola, není samozřejmost. Stejně tak není samozřejmé, že když si chceme udělat v létě piknik ve veřejném městském parku, nemusíme se před tím prodírat džunglí keřů a vysoké trávy, přes kterou není možné ani udělat krok, natož si na ni položit deku. Podobně jako není náhoda, že chodníky lemuje úhledný zelený trávník namísto odpadky zasypaného neupraveného kousku přírody plného plevele. Nic z toho se nedělá samo a nic z toho není samozřejmost. Bez městských komunálních služeb a firem, které se specializují na údržbu zeleně, bychom dost možná přišli i o ty poslední zbytky přírody, které ve městě dnes najdeme.

Lidé, kteří mají rodinný domek se zahradou, mají vyhráno. Nejen že mají neustálý kontakt s přírodou, ale je také je jen na nich, jak si tento svůj kousek zeleně budou udržovat, jaké rostliny si do něj nasadí, případně jakou zeleninu a ovoce si na něm vypěstují. Nikdo z ulice jim tam nebude chodit a pohazovat po zemi plastové obaly od jídla či nedopalky od cigaret, které by jeho trávníku a rostlinám mohly uškodit. Lidé, kteří žijí v panelových a bytových domech v centru města, už to tak jednoduché nemají.

Kousky zelené přírody, které se nachází v městských parcích, trávnících či zahradních dvorech, všichni využíváme tak nějak automaticky. Jakmile vysvitne sluníčko, první, co nám přijde na mysl, je sport či procházka někde, kde je „zeleno“.

Firma MM Instalace s.r.o. je jednou z těch, která se o údržbu zeleně stará. Firma provádí zahradnickou činnost, rizikové kácení stromů či sekání trávy. Samozřejmou součástí komplexní údržby zeleně jsou také ořezy dřevin. Udržovací práce doplňuje firma také navrhováním nové květinové výsadby. Kromě letní péči o zeleň se firma stará také o zimní údržbu chodníků a veřejných komunikací. V případě námraz zajišťuje posyp kluzkých chodníků či čistění zasněžených silnic.

Právě zajištění kvalitní péče o městkou zeleň a veřejnou zahradu bychom rozhodně neměli podceňovat. Přítomnost přírody ve městě může značně zlepšit nejen prostředí, ve kterém žijeme, ale také naši náladu a odolnost vůči stresu. Čas strávený v přírodě totiž výrazně prospívá našemu psychickému zdraví a dobíjí nás pozitivní energií.