Péče o hendikepovaného blízkého je psychicky i fyzicky velmi náročná. Říct si o pomoc není ostuda

Péče o hendikepovaného blízkého je psychicky i fyzicky velmi náročná. Říct si o pomoc není ostuda

Málokdo si umí představit, jaké to je, muset se starat o člověka, který je na nás po celý život naprosto závislý. Rodiče tohle znají z doby, kdy byly jejich děti ještě nemluvňata a batolata, které museli přebalovat, převlékat, krmit a neustále sledovat každý jejich pohyb, aby si neublížily. Všichni asi známe, minimálně z vyprávění svých přátel, vyčerpání novopečených maminek v prvním roce po porodu, kdy mají pocit, že nemají čas si ani vypít kafe, nebo dát sprchu. A teď si představte, že tento zápřah zažíváte po celý život vašeho dítěte. I tohle se totiž může stát. Když se vaše miminko narodí s postižením.

Ještě před revolucí se o lidech s postižením příliš nemluvilo. Většina populace měla povědomí o tom, že existují nějaké ústavy, kam se tito lidé „odloží“, když jejich rodina péči o ně sama nezvládá. O nějakém „víc lidském“ přístupu se však mohlo rodinám lidí s postižením jen zdát.

Za posledních pár desítek let však došlo k poměrně radikální proměně k přístupu k hendikepovaným lidem, stejně jako k jejich rodinách. Kromě řady technických vymožeností, jako jsou například elektronické vozíky, jsou lidé s hendikepem mnohem intenzivněji začleňováni do společnosti, přičemž je jim a jejich rodinám k dispozici také řada služeb, které jim pomáhají se zvládáním běžného fungování.

Zásadní proměnu do péče o lidi s hendikepem přinesly takzvané odlehčovací služby a denní stacionáře. Zatímco dříve se rodiny musely rozhodovat, jestli péči o závislého příbuzného zvládnou sami, nebo jej trvale umístí do ústavu, dnes existuje řada dalších variant.

Městské centrum komplexní péče v Benátkách nad Jizerou nabízí široké spektrum pomocných služeb pro rodiny a jejich blízké, kteří trpí fyzickým, mentálním či psychickým hendikepem. Odlehčovací služby, které centrum nabízí, poskytují zázemí a krátkodobé ubytování lidem s hendikepem, seniorům či lidem s vážným psychickým onemocněním, které umožní jejich rodinám načerpat energii a nové síly na péči o jejich blízkého. Tato služba má kapacitu 10 klientů, což umožňuje personálu individuální péči o potřeby každého klienta. Nemusíte se tak bát, že by váš příbuzný dostal jen přidělenou postel a pravidelnou stravu, ale bude mít také veškerou péči a pozornost, kterou potřebuje. Denní stacionář je řešením pro lidi, kteří mají přes den nějaké vyřizování nebo práci a o jejich příbuzného se v tu dobu nemá kdo starat. Tato služba je v provozu každá pracovní den od 7 do 16 hodin. V případě potřeby je možné se dohodnout i na prodloužení poskytování služby do 19 hodin.

Domov pro seniory s kapacitou 40 lůžek je další službou, které centrum nabízí. Pokud však vaše rodiče či prarodiče do domova umísťovat nechcete a zároveň vám chybí čas na to, abyste jim zajistili veškero potřebnou péči, můžete využít služeb terénní pečovatelské služby, která se stará o seniora v jeho přirozeném domácím prostředí. Velkou výhodou je především větší psychická pohoda člověka, který může být tam, kde to zná nejlépe.