Kam na jarní výlet s dětmi?

Kam na jarní výlet s dětmi?

S příchodem jara přichází i příval pozitivní energie. Slunce se pomalu začíná probouzet k životu a spolu s jeho paprsky na nás dopadá také dobrá nálada. Pochmurná zima je za námi a nás čeká období plné výletů, dovolených a venkovního sportu. Není náhoda, že v zimě, kdy není dostatek světla, jsme více pesimističtí, úzkostní a unavení. Serotonin, který známe jako hormon štěstí, je totiž mimořádně citlivý na denní světlo a sluneční záření. I obyčejná procházka v prosluněném parku nám tak může znatelně zlepšit náladu, aniž bychom proto museli něco speciálního udělat.

Právě nově nabitá energie a dobrá nálada nás vybízí k tomu, abychom místo sezení doma u televize někam vyrazili. K tomu, abychom si naplánovali zajímavé výlety přitom nemusíme čekat až na léto. Na spoustu míst lze vyrazit už nyní.

Pokud vymýšlíte, jak si zpestřit víkend, můžete zkusit výlet do Pelhřimovska. Tento okres, který se nachází v kraji Vysočina, v sobě skrývá spoustu krásných míst, které je možné navštívit i v této turisticky nepříznivé „době covidové“. Na prohlídku zdejších muzeí, které rozhodně stojí za návštěvu, si sice budeme muset ještě chvíli počat, nicméně přírodní krásy můžeme obdivovat už nyní. Takový jarní výlet do přírody je nejen prospěšný našemu zdraví, ale také mnohdy daleko příjemnější než se na túrách trmácet v létě, kdy nás kvůli nesnesitelným vedrům zajímá spíše cesta k nejbližšímu stínu než na nějakou vyhlídku.

Pelhřimov nabízí řadu naučných stezek, které můžou být vděčným pomocníkem při vytváření programu pro děti, které sedí neustále přilepené u počítače. Vyzkoušet můžete například Včelí naučnou stezku nebo třeba naučnou stezku Čeřínek. Výbornou zábavou nejen pro děti je také takzvané Obludiště, které je největším keřovým bludištěm ve střední Evropě. A když ani tohle nezabere, můžete děti pobavit pohledem na skalní útvar zvaný Ďáblova prdel. Za návštěvu rozhodně stojí také izolované žulové středisko Míchova skála nebo zřícenina hradu Kozí hrádek.

Pokud chcete načerpat trošku té pravé „vesnické pohody“, neměli byste si nechat ujít návštěvu obce Čížkov. Tato malebná obec, která se nachází 10 kilometrů od města Pelhřimov, je pastvou pro oči i pro duši. Čížkov je obec s vlastním obecním úřadem a žije v ní necelých 700 obyvatel. Přestože se tak nejedná o malou „rodinnou“ vesničku, krásnou nedotčenou přírodu by jí mohla závidět kdejaká menší obec. Významnou památkou obce je také stejnojmenný zámek Čížkov.