Lesy jsou tu pro nás, ale kdo je tu pro lesy?

Lesy jsou tu pro nás, ale kdo je tu pro lesy?

V dnešní době si více než kdy dřív uvědomujeme, jak je pro nás příroda důležitá. Cítit čerstvý vzduch bez roušky nebo respirátoru, vdechovat vůni kůry, hlíny a jehličí, a přitom si s trochou štěstí nechat tvář pohladit prvními jarními paprsky, to je něco, co je dnes tak vzácné, a přitom zatím pořád dostupné.

Příroda nás však nejen dobíjí pozitivní energií, ale také nám dává možnost žít. Spoustu z nás by možná překvapilo, nakolik jsou naše životy propojené s lesy. Abychom přitom měli z lesů užitek, nemusíme jim být bezprostředně na blízku. Přesto jsou však nepostradatelným výrobcem kyslíku pro celou naši planetu. Jeden dospělý listnatý strom dokáže za den vyprodukovat dostatek kyslíku až pro 10 lidí. Na lesích přitom není z daleka závislý jen lidský život, ale prakticky skoro všechno živé na Zemi. Lesy poskytují domov pro 80 % živočichů a rostlin. Kromě přirozeného prostředí, které nám lesy poskytují, jsou také důležitou zdrojem potravy, a to jak pro lidi, tak pro zvířata. V neposlední řadě jsou lesy také významnými bojovníky proti, v dnešní době tolik alarmujícím, klimatickým změnám. Rostliny jsou totiž do sebe schopny absorbovat oxid uhličitý, jehož zvýšené dávky jsou hlavní příčinou globálního oteplování.

Kromě zeleně je to však také dřevo, které nám les dává. Když se podíváme kolem sebe, zjistíme, kolik věcí, co denně používáme, jsou ze dřeva vyrobené, nebo alespoň obsahují dřevěné prvky. Od šatních skříní, přes postele, stoly a židle, až po obyčejný papírový diář, bez kterého se mnohdy cítíme jako bez ruky. Aby nám však lesy mohly všechno tohle nabídnout, je důležité, aby měly někoho, kdo se o ně bude starat.

Správa městských lesů Jihlava s.r.o. se zaměřuje na lesnictví a těžbu dřeva, pilařskou výrobu a všechno, co je s lesy a zelení spojené. Jednou z činností firmy je prodej palivového dřeva a řeziva, a to včetně jeho dovozu kontejnerovou dopravou.

Kromě lesnictví se firma také stará o to, aby Jihlava nepřišla o krásu přírody ani na městských pozemcích či v přilehlých obcích. Pracovníci střediska zeleně se starají o správu zeleně, která zahrnuje údržbu stávající zeleně, výsadbu a prořezávku stromů, keřů a ostatní zeleně. Kromě toho se firma stará také o kácení havarijních stromů, které by mohly ohrožovat bezpečnost obyvatel. Firma také dohlíží na zakládání a údržbu parků a veřejné zeleně, spravuje pohřebiště a zahradnictví.