Domov pro seniory může starým lidem pomoci znovu najít chuť do života

Domov pro seniory může starým lidem pomoci znovu najít chuť do života

Umístit rodiče či prarodiče do domova seniorů není nic lehkého. Často totiž máme pocit, že bychom měli dokázat péči o ně zajistit úplně sami a do toho se stíhat starat o děti a chodit do práce. Do jisté doby tohle všechno možné je, ale s tím, jak se zdravotní stav seniora začne zhoršovat, přibývají další starosti, na které už sami stačit nemusíme.

Stárnutí je přirozené, a stejně tak i to vše, co k němu patří. To však nemění nic na tom, že ho většina z nás neprožívá úplně šťastně. Obzvláště u starých lidí, kterým zemře životní partner, se potom může zcela vytratit radost a jakékoliv nadšení do života. Vnoučata, která už mají často svoji vlastní rodinu, je přijedou navštívit párkrát do roka a jejich jediným zpestřením dne je často cesta do supermarketu.

I stáří však patří k životu a není proto žádný důvod si toto životní období neužít naplno. Zatímco doma tak sedí senior v prázdném bytě plném vzpomínek, v domově pro seniory má šanci ještě zažít alespoň nějakou „akci“ a zábavu s jeho vrstevníky, jejichž přítomnost je v tomto věku také spíše vzácná. Není přitom nikdo, kdo by jejich všedním starostem rozuměl lépe než právě lidé, kteří si prochází stejnou životní etapou. Domovy pro seniory tak nemusí představovat místo, kam rodiče či prarodiče „odložíme“, když už se o ně nebudeme mít čas starat, ale naopak místo, kde mají šanci prožít zbytek života obklopeni přáteli a vstřícným personálem, který se jim bude snažit jejich den co nejvíce naplnit sluncem.

Je chyba představovat si domovy pro seniory jako nějaké tábory nebo dokonce vězení, kde jsou lidé zavření a musí dělat přesně to, co se jim řekne. Pochopitelně ne každý domov je stejný, a je tak docela možné, že se v průběhu hledání toho pravého setkáme s různými přístupy zaměstnanců, které nás mohou odradit. Ve většině by se však mělo jednat o místa, kde by měli mít senioři stejný komfort, jaký mají doma, jen s tím rozdílem, že se nemusí starat o úklid nebo třeba vaření. Mnoho domovů má navíc kolem sebe krásné zahrady a parky, kde mohou v létě trávit čas tak, jak by se jim na panelákovém sídlišti asi nikdy nepoštěstilo. Nemluvě o pro rodinu snad nejdůležitější věci, kterou je neustálý dohled personálu, který zajistí, že bude o seniory dobře postaráno, a to i po zdravotní stránce.

Specifickou kategorii potom tvoří takzvané domovy se zvláštním režimem, které poskytují bezpečné prostředí lidem s demencí. V těchto zařízeních se pracovníci snaží nejen o zajištění kvalitního způsobu života, ale také o stabilizaci psychického stavu svých klientů.