Sádrokarton promění vaše bydlení k nepoznání

Sádrokarton promění vaše bydlení k nepoznání

Sádrokartony jsou ve stavebnictví čím dál oblíbenější. Můžeme je totiž využít nejen když stavíme dům, ale také například při rekonstrukci, nebo když si chceme naše bydlení nějak ozvláštnit. Jedná se totiž o nejrychlejší a zároveň nejjednodušší řešení suché výstavby.

Sloužit mohou jako praktičtí pomocníci při vyrovnání nerovných povrchů na stěnách a stropech, ale také jako designové prvky, kterými si můžeme bydlení dokonale ozvláštnit a na pohled zmodernizovat. Pro ještě větší zpestření místnosti můžeme sádrokartonové prvky doplnit také moderními obklady. V těchto případech je však důležité zajistit dostatečnou nosnost sádrokartonové konstrukce. Z obyčejné obdélníkové místnosti tak můžeme vykouzlit netradiční pokoj s moderními příčkami a podhledy. Na práci se sádrokartonem navíc ani nepotřebujeme stavební firmu, ale úplně postačí sehnat někoho, kdo rozumí zednickým pracím.

Velmi využívaný je sádrokarton pro snížení stropů. Sádrokarton je také mistr klamu. Na první pohled je totiž nerozeznatelný od běžného zdiva, od kterého ho odlišuje snad jen jeho nepříliš velká tloušťka. Tento materiál nám tak může pomoci nejen dělat dodatečné úpravy v rozvržení místností i po dokončení stavby domu, ale také nám ušetří spoustu užitného prostoru.

Sádrokarton se vyrábí z papíru. Při procesu jeho výroby se silné vrstvy papíru lisují za použití sádry a vody. Podle názvu asi nikoho příliš nepřekvapí, že nejdůležitějším prvkem tohoto materiálu je karton, který musí být pro účely sádrokartonu dostatečně pevný a vrstvený. Přestože sádrokarton řadíme k moderním stavebním prvkům, v Evropě se začal využívat už v 60. letech.

Sádrokarton však nevyniká z daleka jen svou různorodou tloušťkou a tvarem. Má také řadu vlastností, které jsou pro spokojené bydlení naprosto zásadní. Jednou z nich je jeho tepelná a zvuková izolace. Vzduchové póry umístěné v sádře regulují vlhkost vzduchu v interiéru. Sádrokartony se navíc perfektně přizpůsobí jakýmkoliv nerovnostem na podlaze, stěnách i stropech, což z nich dělá perfektní materiál pro použití do venkovních a vlhkých prostor. Použít ho můžeme dokonce i jako podkladový materiál pro lehké plovoucí podlahy.

Určitou nevýhodu představuje naopak povrchová úprava sádrokartonu. Kvůli speciální struktuře a materiálu je vhodné používat speciální barvy určené na výmalbu sádrokartonu, a ještě před tím ho ošetřit penetrací. Dále musíme počítat s tím, že má sádrokarton podstatně nižší nosnost než cihlové zdi a není tak dobré na něj zavěšovat těžké předměty či přitloukat police.