Co jsou nejčastější chyby při zateplování fasád a jak jim předejít

Co jsou nejčastější chyby při zateplování fasád a jak jim předejít

Díky zateplení domu můžete značně ušetřit za vytápění. To však neplatí v případě, kdy se budete snažit co nejvíce ušetřit na samotném zateplení fasády, podceníte přípravu nebo si nenajmete na pomoc odborníky a zateplení provedete špatně. Kvůli špatně zatepleným domům vyhazujete peníze hned nadvakrát. Jednak bude potřeba zateplení znovu udělat a lépe, opravit případné nedostatky a za druhé teplo vám v takovém případě dál uniká, a tak musíte i nadále topit jako diví. Co jsou nejčastější chyby při zateplování fasád a na co si dát pozor?

Základem je samozřejmě výběr vhodné izolace. Ideální je poradit se s odborníkem, který druh izolace vašemu domu nejvíc sedne a jaká je potřeba tloušťka. Především na té se nevyplácí šetřit. Také druh izolace by měl “sednout” vašemu domu, pokud máte starší dům se sklony k usazování vody, zvolit větranou fasádu, pokud bydlíte u rušné silnice, vyplatí se investovat do izolace s akustickými vlastnostmi. Jakmile vyberete vhodnou izolaci, je také potřeba nepodcenit její instalaci. Podklad domu musí být dokonale vyčištěný, zbavený všech nečistot, plísní, a být úplně suchý. Pokud tomu tak není, věnujte na začátku pozornost zednické práci.

Pozornost věnujte také tomu, kdy zateplování fasády budete provádět. Vzpomenout si na to na poslední chvíli před zimou není dobré řešení a vyplatí se počkat na jaro. Aby lepidla a stěrky správně vyzrály, potřebují optimální vlhkost vzduchu a teplotu. Častým problémem je také lepení izolace, kdy je potřeba dbát pokynů výrobce. Špatně zvolené kotvení izolace patří k dalším velmi častým problémům. Pokud zateplení fasády provádíte v rámci větších stavebních prací na celém domě, je vhodné se domluvit e stavební firmou, kdy bude nejlepší samotné zateplení provést. celkově se moc nedoporučuje se do této činnosti pouštět na vlastní pěst. Mimo výše zmíněných problémů je také potřeba dbát na detaily, jako je například napojení izolace na rámy oken a dveří. Takovými nedořešenými detaily mohou vznikat tepelné mosty, kudy uteče až 20 procent energie.