Kdo v lese dobře hospodaří, tam se lesu skvěle daří

Kdo v lese dobře hospodaří, tam se lesu skvěle daří

Lesní družstvo Vysoké Chvojno nabízí celoroční odprodej palivového dřeva. Ve svém lese hospodaří s maximální péčí, ale kvůli suchu a kůrovcovým kalamitám se může (a pravděpodobně stane), že kvalitního dřeva na otop bude čím dál méně a jeho cena poroste. proto pokud ho máte kde uskladnit, je nejlepší využít některé ze sezónních nabídek lesního družstva a za zvýhodněné ceny se dřevem zásobit.

Lesy, ve kterých družstvo dnes hospodaří si od devatenáctého století prošly několikrát majiteli, a jde naprosto vidět, že dobrá péče o les se vyplácí. Na začátku 19. století přešly lesy pod správu továrníka Liebiga, který se z nich nažil vytěžit, co nejvíce šlo. Lesy strádaly až do doby, než je odkoupil italský markrabě Pallavicini. Právě on se zasloužil o ponechání části lesa přirozenému vývoji, a tedy založil přírodní rezervaci BUKY. Na tu dob se jednalo o velmi pokrokový plán a dnes je to druhá nejstarší přírodní rezervace v Česku. markrabě také založil arboretum, plánované jako zámecký park v anglickém stylu. I když zámek nikdy nepostavil, v parku vybudoval alespoň vilu. Dnes v ní najdete pohodlný penzion Zámeček, ležící na okraji lesa v klidném prostředí nedaleko obce Vysoké Chvojno.

Hned u zámečku je také obora s pozorovatelnou, kde jsou daňci, jeleni, mufloni a srnky. Po okolních lesích vás poté provede naučná stezka, na které se dozvíte o lesním hospodaření a jeho historii více. mezi další služby, které lesní družstvo Vysoké Chvojno nabízí patří výkup a prodej zvěřiny a poplatkový lov. Místní restaurace je díky svým sezonním specialitám vyhlášená široko daleko. Okolím také vede mnoho turistických stezek, ideální jsou také výlety na kole a v okolních obcích najdete mnoho zajímavostí.