Jaká klimatizace se hodí do bytu?

Jaká klimatizace se hodí do bytu?

Není to tak dávno, co klimatizace patřila jen do velkých obchodních center, průmyslových továren či kancelářských prostor. Dnes už ji naprosto běžně najdeme i v domácnostech, kde jejím členům zajišťuje příjemnou a stabilní teplotu. Dnešní klimatizace totiž zajišťuje nejen chlazení, ale dokáže také topit.

Za častější využívání klimatizace může nejen globální oteplování, které rok od roku zvedá rtuť teploměru výš, ale také právě možnost sloučení klimatické a topné jednotky do jednoho, což nám může ušetřit soustu starostí či dokonce peněz. Nemluvě o nepraktickém a neskladném používání ventilátorů či dokonce umělého vytváření průvanu v domě, který pokud nám byt nepřevrátí vzhůru nohama, tak nám může uštědřit poměrně nepříjemné nachlazení.

Další výhodou nejnovějších typů klimatizací je jejich produkce čistého a zdravého vzduchu, který nejen že příznivě působí na naše zdraví, díky odvlhčování vzduchu jsou také účinnou prevencí proti vzniku plísní. Díky modernímu designu, kterými se dnešní klimatizační jednotky pyšní, nenaruší klimatizace vzhled našeho bytu či domu. Tichost provozu klimatizace potom oceníme zejména v noci či při práci.

Pokud vybíráte bytovou klimatizaci, čeká vás rozhodování mezi dvěma základními typy. Nástěnná klimatizace, kterou známe z hotelů a kancelářských prostor, je složená z vnitřní a vnější jednotky, které jsou propojeny potrubím a napájecími kabely. Druhým typem je mobilní klimatizace, která není pevně přimontovaná ke stěně a můžeme ji volně přesouvat z místnosti do místnosti dle potřeby. Jakou si ale vybrat, aby co nejlépe naplnila naše požadavky a očekávání?

Nástěnná klimatizace neboli split jednotky, je dělená do dvou i více částí, které jsou mezi sebou propojeny měděným potrubím. Základem je jedna vnější jednotka, ke které se připojí jedna či více jednotek vnitřních. Záleží na tom, jestli chceme mít klimatizaci pouze v jedné nebo více místnostech. Oproti mobilní klimatizaci se však jedná o dražší záležitost. Výhodou nástěnné klimatizace je však její nenápadnost a moderní design, který splyne se zařízením bytu.

Největší výhodou mobilní klimatizace je fakt, že ji můžeme kdykoliv kamkoliv přesunout, aniž by bylo zapotřebí provádět stavební úpravy. Jedná se však o něco větší přístroj, který stojí na zemi. Kromě toho je potřeba, aby byl z klimatizace odváděn kondenzát, čehož lze docílit buď pomocí zásobníku, který musíme pravidelně vylévat, nebo prostřednictvím čerpadla a hadičky, která kondenzát odvádí z ven z okna. Přestože se tak jedná o levnější záležitost, čeká nás o něco náročnější údržba a péče.