Účetní nebo daňový poradce? Výběr toho správného odborníka může být pro naši firmu klíčový

Účetní nebo daňový poradce? Výběr toho správného odborníka může být pro naši firmu klíčový

Někteří lidé se mylně domnívají, že práce daňového poradce a účetního je totožná. Nebo ještě hůř – že se v podstatě jedná o jednu a tutéž osobu. Přestože jsou však tato povolání v mnohém příbuzná, zaměňovat bychom je rozhodně neměli.

Hlavní náplní práce účetního je vedení účetnictví. Účetní má na starosti evidenci skutečného stavu majetku, závazků a výsledku hospodaření firmy. Součástí činností účetního je také zpracování podkladů k daňovému přiznání. Samotné daňové přiznání však účetní většinou netvoří. Jedná se o specialitu daňového poradce.

Přestože účetní může o daňovém přiznání vědět mnohem více než my sami, obecně se vyplatí si na tuto činnost najmout daňového poradce, který je na rozdíl od účetního pojištěný na odpovědnost za škody. Kdyby se tak v daňovém přiznání nedej bože dopustil nějaké chyby, za kterou by nás mohl finanční úřad pokutovat, zaplatí to jeho pojištění. Přestože účetní má pochopitelně také právo na zřízení tohoto pojištění, na rozdíl od daňového poradce to není podmínkou výkonu jeho činnosti.

Jak už název profese napovídá, daňový poradce je specialista na cokoliv, co se týká daní. Někteří daňový poradci mohou zpracovávat i účetnictví, nicméně na rozdíl od účetních se na tuto činnost nespecializují. Další výhodou toho, nechat si daňové přiznání zpracovat přímo od daňového poradce, je posunutí termínu odevzdání potřebných dokumentů, stejně jako zaplacení daně, na konec června.

Pokud jsme malí živnostníci a našim hlavním požadavkem je zpracování daňového přiznání, bude pro nás výhodnější obrátit se na daňového poradce, který nám může pomoci i s drobným účetnictvím. V případě velké firmy je však rozhodně na místě vedení účetnictví nepodceňovat a najmout si na něj zkušeného profesionála, kterým je účetní. Ani zde však není od věci využít v době podání daňového přiznání daňového poradenství přímo od daňového poradce, který zvýší pravděpodobnost úspěšně podaného přiznání a pomůže nám tak vyhnout se řadě nepříjemností a starostí navíc.