Světlo v místnosti dokáže ovlivnit naše emoce

Světlo v místnosti dokáže ovlivnit naše emoce

Málokdo si dnes umí představit žít bez světla. Ať už se jedná o denní světlo, které nám dává najevo, že je čas vstávat a začít aktivně fungovat, nebo o zářivky, které nám pomáhají orientovat se v prostoru i po západu slunce, tvoří světlo neoddělitelnou součást našich životů. Světlo má však také výrazný vliv na naši psychiku a dokáže ovlivňovat naše emoce. Není náhoda, že je světlo ve všech moudrech asociováno se šťastným životem a rozumnými rozhodnutími, zatímco tma představuje beznaděj a smutek. Podobně jako všichni cítíme zlepšení nálady a příval pozitivní energie, když se na obloze objeví sluneční paprsky.

Zatímco sluneční světlo ovlivnit nemůžeme, světlo v našem interiéru ano. V dnešní době existuje nespočet druhů, barev a intenzit osvětlení, které dokáží ovlivnit nejen celkový vzhled našeho obydlí, ale mají také různý vliv na naše emoce. Aby tak domov byl nejen bezpečným útočištěm, ale také místem nabitým pozitivní energií, je dobré řídit se při výběru osvětlení určitými pravidly.

Kromě nálady dokáže světlo významně ovlivnit také efektivitu práce či dokonce náš zdravotní stav. Náš organismus je nastavený na to, že světlo v něm probouzí aktivitu, zatímco tma ho utlumuje a připravuje ke spánku. Není proto náhoda, že v podzimních sychravých dnech, kdy je venku světla nedostatek, jsme méně produktivní a častěji na nás padá únava. Umělé osvětlení může být v těchto dnech velmi cenným pomocníkem, který nás dostane zpátky „do akce“ a jeho výběr bychom proto rozhodně neměli podcenit.

Typ svítidla do interiéru bychom neměli vybírat univerzálně. Každá místnost v domě má jiný účel a je proto důležité vybrat takový zdroj světla, který bude vytvářet v dané místnosti adekvátní atmosféru. Jinak se chceme cítit v ložnici či obývacím pokoji, které máme asociované s odpočinkem, a jinak v pracovně či kuchyni, kde potřebujeme být produktivní. Teplejší barvy osvětlení v nás evokují pocity relaxace a klidu. Je proto dobré je volit do těch místností, které budeme využívat k odpočinku. Světlo neutrální barvy je o něco chladnější a při dlouhodobém působení má mírně povzbuzující účinek. Hodí se proto do těch místností, kde se intenzivně věnujeme určité činnosti a potřebujeme udržet pozornost a soustředěnou mysl. Studené barvy potom výrazně stimulují smysly a slouží k okamžitému podnícení myšlení.

Teplotu barev poznáme podle takzvané teploty chromatičnosti, která je na krabičkách žárovek udávána v Kelvinech. Čím vyšší je potom hodnota chromatičnosti, tím chladnější je barva světla. Kromě osvětlení však celkovou náladu v místnosti ovlivňuje také barva výmalby, nábytku či dalších doplňků. Pro správný efekt bychom proto měli dbát také na správnou kombinaci světla s vybavením místnosti.