Není ethernet jako internet

Není ethernet jako internet

Málokdo si dnes umí představit život bez internetu. Až už si potřebujeme zjistit odborné informace do školy, napsat pracovní e-mail, najít recept na svíčkovou, stáhnout oblíbený film, nebo třeba jen tak chatovat s přáteli, bez připojení k internetu se zkrátka neobejdeme. Většina z nás už považuje internet za tak samozřejmou součást života, že se ani nezamýšlí nad tím, jak těžko by se nám fungovalo bez něj. Zatímco ještě před několika lety jsme mohli internet používat jenom na počítači, dnes ho máme díky chytrým mobilním telefonům pořád při ruce. Díky přístupu k internetu jsme si schopní plánovat čas doslova z minuty na minutu.

Internet je velmi zjednodušeně síť, která dokáže propojit všechny počítače a elektronická zařízení na světě. V praxi se však můžeme setkat i s takzvaným ethernetem, který plní podobnou, ne však totožnou funkci. Zatímco internet je využívaný především za účelem sdílení mezinárodních informací, zdrojů a služeb, ethernet je zodpovědný za lokální propojení počítačů. Jeho využití tak najdeme především ve firmách. Přestože ethernet tedy není něco, co bychom používali denně ve svém soukromém životě, je nepostradatelnou součástí každé firmy či společnosti.

Ethernet je tedy pojem zahrnující skupinu technologií, která umožňuje vzájemné propojení počítačů za účelem přenosu dat z jednoho do druhého. Zatímco internet je tak na světě jen jeden, ethernetů jsou na světě tisíce. Velký rozdíl je také v kontrole těchto sítí. Zatímco internetová síť je příliš velká na to, aby mohla být někým kontrolována a existují tedy jen skupiny odborníků, kteří se zabývají jeho určitými aspekty, celou ethernetovou síť může kontrolovat pár lidí. Z toho také vyplývá vyšší bezpečnost používání ethernetu, která je dána především omezeným přístupem k síti.

Aby však mohl ethernet správně plnit svou funkci, musí používat specifické typy kabelových systémů. Přestože jsou kabely pasivním zařízením, mohou mít výrazný vliv na výkon sítě. Jiné ovládací kabely je proto třeba zvolit do kancelářského a jiné potom do průmyslového prostředí. Průmyslové kabely mají totiž mnohem robustnější konstrukci, která je odolná vůči nepříznivým podmínkám prostředí.