Nebojte se gynekologického vyšetření, může vám zachránit život

Nebojte se gynekologického vyšetření, může vám zachránit život

Snad žádná žena nechodí ráda na gynekologické prohlídky. Ať už je za neochotou navštěvovat ženského lékaře obyčejný a přirozený stud nebo naopak strach z objevení nějaké nemoci, je potřeba tento pocit překonat a v zájmu vlastního zdraví se na gynekologii jednou ročně odhodlat jít. Protože jedině včasné odhalení případného onkologického onemocnění je jedinou šancí na zahájení časné léčky a vyléčení tohoto onemocnění. Na rakovinu děložního čípku u nás každý den zemře jedna žena a ročně je tento druh rakoviny diagnostikován u zhruba 800 pacientek. Přitom díky moderním vyšetřovacím metodám je tuto nemoc možné odhalit včas a léčit ji.

Toto onemocnění je způsobeno sexuálně přenosnou infekcí, a tak se o něm řada lidí stydí mluvit. Přitom až 80 % lidí se během svého života setká s HPV virem, který je původcem rakoviny děložního čípku. V části případů se o vir zvládne postarat náš vlastní dobře fungující imunitní systém. Pokud to však nezvládne, začne se infekce v těle velmi nenápadně a bezpříznakově vyvíjet a za zhruba 10 až 15 let se z ní stane zhoubný nádor. proto je jeho nejčastější výskyt u žen starších 35 let, avšak lékaři se setkávají i s mladšími pacientkami s tímto onemocněním. Cytologický stěr dokáže odhalit až rakovinové změny na buňkách, a to už může být pozdě. Proto by od letošního roku měly pojišťovny ženám starším 35 let hradit HPV DNA test, který onemocnění dokáže odhalit již samotnou přítomnost infekce.

Proto i když už máte děti dávno za sebou, měli jste skvělého gynekologa na obor porodnictví, který vám pomohl s porodní i poporodní péčí, nezanedbávejte jeho návštěvy ani ve starším věku. Nejde přece o nic menšího než o vaše vlastní zdraví, a proto přece stojí za to jednou do roka překonat lehce nepříjemnou situaci při pravidelné prohlídce.