Architekt nebo projektant? Na koho se obrátit, když potřebujete projekt domu?

Architekt nebo projektant? Na koho se obrátit, když potřebujete projekt domu?

Pokud se chystáte stavět dům, pravděpodobně už se vidíte, jak popíjíte kávu na prosluněné terase, zatímco vaše děti skotačí na zahradě s kamarády. Mít rodinný dům s sebou nese řadu výhod, kterých si v bytě zkrátka neužijete. Není náhoda, že se pro bydlení v rodinných domech rozhodují nejčastěji rodiny s dětmi nebo páry, které v brzké době rodinu plánují. Není totiž nic lepšího, než „vypustit“ děti přes den na zahradu a nemuset se bát o jejich bezpečnost, jako je tomu často v parcích nebo dětských hřištích ve městech. I dospělí si však v rodinném domě přijdou na své, a to zejména díky vlastnímu pozemku, kde mohou pořádat barbeque party s přáteli či si užívat rodinných oslav na čerstvém vzduchu. A pokud svou zahradu doplníme i o bazén nebo vířivku, máme k tomu všemu ještě soukromé wellness přímo u domu.

Aby se však všechny tyto sny mohly stát skutečností, potřebujeme někoho, kdo jim dá ten správný „tvar“. Fotka vytouženého domu v katalogu je sice dobrým začátkem, od kterého se můžeme odpíchnout, nicméně se nemusí zcela shodovat s velikostí a umístěním našeho pozemku či našeho rozpočtu. Naštěstí však existují odborníci, kteří nám dokáží doslova z ničeho navrhnout dům, který bude nejen splňovat naše očekávání, ale vytěží také maximum výhod z prostoru, ve kterém bude stát.

Než se však dáme do shánění toho pravého odborníka, měli bychom si ujasnit rozdíl mezi architektem a projektantem, jejichž číslo budeme v této chvíli nejspíše shánět. Projekt našeho domu nám totiž mohou obstarat oba, nicméně existují mezi nimi určité odlišnosti.

Pokud chceme, aby náš dům byl opravdu originální a vymyšlený přímo na míru, je pro nás lepší obrátit se na architekta. Kromě praktických dovedností, které zahrnují vhodnou volbu dispozičních a materiálových prvků, jsou architekti svým způsobem také umělci s výborným citem pro design domu. Práce s architektem je časově mnohem náročnější, jelikož budeme společně hledat různé možné varianty našeho bydlení, a to jak po vzhledové, tak také materiální stránce.

Projektová činnost se v tomto směru trošku liší. Pokud tolik netoužíme po originalitě a jedinečnosti našeho domu, ale naopak chceme ušetřit nějakou tu korunu a spoustu času, můžeme se obrátit na projektanta. Barvu fasády či typ vchodových dveří si možná budeme muset vymyslet sami, zato nám projektant jakožto absolvent stavebního vzdělání zaručí maximální technickou přesnost. Projektant nám návrh vytvoří na počítači a oproti „vášnivému“ a tvořivému architektovi nám nabídne jednu nebo dvě varianty našeho domu, za to jednoznačně realizovatelné a perfektně funkční. V ideálním případě bychom měli předat architektonický návrh projektantovi, který jej zpracuje jako stavební projekt. Stále více lidí dnes ale služby architekta nevyužívá a obrací se rovnou na projektanta.