Podceňovat prevenci se nevyplácí. Ani v době koronaviru

Podceňovat prevenci se nevyplácí. Ani v době koronaviru

V dnešní „Době covidové“ máme tendenci spoustu věcí odkládat na později, až se situace uklidní. V médiích nás neustále straší obrázky z nemocnic a denně nám prezentují strmě stoupající čísla nových nakažených. Přestože se najde také druhý extrém lidí, kteří se chovají nezodpovědně a podceňují veškerá hygienická opatření, najdou se mezi námi i tací, kteří se kvůli současné situaci bojí doslova vytáhnout paty z domu. A to i v případě, kdy se jedná o jejich zdraví.

Je sice pravda, že v této době není radno navštěvovat lékaře s každou prkotinou, se kterou nám hravě poradí v lékárně, nicméně preventivní prohlídky bychom rozhodně neměli podceňovat. Přestože na nás dnes totiž z rádia, televize i novin „křičí“ Covid-19, ostatní onemocněné kvůli němu nezmizely. Lidé stále mohou onemocnět rakovinou, mít gynekologické obtíže nebo třeba boleti na hrudi. Přecházení podobných onemocnění by nám přitom v budoucnu mohlo způsobit velmi vážné či až fatální následky.

Pokud nás trápí akutní problémy například v podobě bolesti břicha nebo krku, můžeme se s lékařem spojit nejprve telefonicky. Na základě pár otázek lékař vyhodnotí, jak akutní náš zdravotní stav je a zda je nutná osobní prohlídka. V případě že ano, objedná nás na vymezený čas, aby se předešlo hromadění pacientů v čekárně a riziku šíření nákazy. Přeplněné lékárny u obvodního lékaře, kde jsme byli dříve zvyklí trávit i hodiny, jsou nyní minulostí. Obavy ze zvýšeného rizika kontaktu s nakaženými lidmi Covidem-19 tak můžeme rovnou pustit z hlavy.

Odkládat bychom neměli ani preventivní prohlídky. Nikdo z nás nedokáže přesně říct, jak dlouho daná situace potrvá a na preventivní prohlídku u praktického lékaře máme ze zákona právo jednou za dva roky. Proto pokud na ni zrovna nastal čas, neměli bychom otálet. Lékařskou péči by v dnešní době už vůbec neměli podceňovat lidé s chronickými onemocněními. Právě tito pacienti totiž nejvíce potřebují pravidelný lékařský dohled a přehled o vývoji jejich onemocnění, které jim v případě nákazy Covidem-19 může výrazně přitížit.

Ať už máme jakýkoliv zdravotní problém, se kterým si nevíme rady, je rozhodně na místě spojit se telefonicky se svým praktickým lékařem. Ať už máme obvodního lékaře v Žacléři nebo v Praze, měli bychom ho kontaktovat. Na stejném „covidovém režimu“ s objednáváním pacientů funguje i praktický lékař v Bernarticích.